Itt a REMÉNYHAL – egy színházi kezdeményezés

vazsu 2018. november 19. 10:21 2018. nov. 19. 10:21

Nem kellett ahhoz jóstehetség, hogy megjósoljuk: sorra lépnek a nyilvánosság elé a kulturális TAO megszűntetése miatt létbizonytalanságba sodródó kulturális intézmények megoldási ötleteikkel. Tegnap este a Veres1 Színház tett közzé közleményt, amelyben támogatást kér a közönségtől a forrás kiesését legalább némileg kompenzálandó. Az évi 33 ezres nézőszámmal rendelkező magánszínház bevételének 40 százalékától, 110 millió forinttól esik el. A kampánynak neve is van: REMÉNYHAL.

„Mostantól nem csupán a függetlenség, maga a létezés ténye is a margón egyensúlyoz” – írja a színház közleménye, amely leszögezi, hogy „ nekünk nincs más lehetőségünk: előre kell menekülnünk”, hiszen „Az itt folyó munka, a létrejött és megvalósulásra váró értékek, színészeink, dolgozóink sorsa, közönségünk megváltott belépőjegyei, bérletei – mind-mind arra köteleznek minket, hogy ne adjuk fel”.

A Venyige Sándor igazgató által jegyzett közleményből kiderül, hogy a város vezetése is kész újabb áldozatvállalásra, ők pedig máris komolyabb támogatásra kérték fel a színház munkáját eddig is rokonszenvvel figyelő helyi kötődésű cégeket. Ám látszik: mindez nem lesz elegendő a működésük minimumához sem, ezért segítséget kérnek a nézőktől („az első baljós hírek óta tömegével kerestek minket”).

A segítség legegyszerűbb formája a pénzadomány, lehetséges támogatói jegyek vásárlása, s mód van arra is, hogy – lévén a színház közhasznú, nonprofit szervezet – adókedvezménnyel járó adományozási és tartós adományozási szerződéseket kössenek cégekkel és magánszemélyekkel.

A REMÉNYHAL névre elkeresztelt kampány indítását bejelentő közlemény végül arra kéri a támogatókat, hogy ne sajnálatból álljanak melléjük. Tegyék meggyőződésből, szolidaritásból, a közösségért érzett felelősségből.”.

Mint a Sztárklikk a hétvégén megírta: sorra reagálnak a kulturális intézmények, színházak a Fideszes kétharmad által az Országgyűlésben a héten megszavazott adótörvénynek arra a kitételére, amelynek következtében 2019. január 1-jétől megszűnik az előadóművészeti szervezeteknek utalható tao (társasági adó), amely révén a magánszféra eddig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát.

A Rózsavölgyi Szalon bejelentette, hogy kénytelen árat emelni, az Átrium a jövő hétre dönti el, mit lép, a Stúdió K Színház pedig támogatói felhívást tett közzé. Most a veresegyházi Veres1 Színház lépett.