Itt épülhet Magyarország első szivattyús energiatározója, befejeződtek a kutatófúrások

HírKlikk 2024. szeptember 10. 04:45 2024. szept. 10. 04:45

A nyár végére befejeződtek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások Borsod és Heves vármegyékben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Kiemelik: a jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket.

Hazánkban is időről-időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, de több évtized után idén először készül próbafúrásokon alapuló, részletes megvalósíthatósági tanulmány az energetikai szempontból indokolt beruházásról.

Augusztus végén befejeződtek a tavasz óta tartó fúrási munkálatok és felszíni geofizikai mérések Borsod és Heves vármegyékben.

Az elvégzett terepmunkák hasznos műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak az előzetes vizsgálati dokumentáció összeállításához – közölték.

Felidézik, hogy Magyarországon lendületesen bővülnek a naperőművi kapacitások, tavaly a napenergia aránya a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt az áramtermelésben.

Az időjárásfüggő rendszerek működtetése úgy hangolható össze hatékonyan a felhasználással, ha megoldást találunk a környezetkímélő módon előállított áram eltárolására.

Világszerte bevált eszközként erre használják a szivattyús energiatározókat (SZET), amelyek eltérő szinteken kiépített és csővezetékkel összekapcsolt tározókból állnak.

A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alacsonyabban fekvő tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Visszaeresztésével turbina és generátor hajtható meg, így a fogyasztási igényekhez igazodva, olcsón és tisztán nyerhető újra villamos energia – írták.

A szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak. Üzemeltetése semmiféle károsanyag-kibocsátással nem jár, ám nagyban megkönnyíti az időjárásfüggő kapacitások rendszerbe illesztését.

A zöldenergia termelése és tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli a családok és vállalkozások ellátásának biztonságát – közölte a tárca.

A tájékoztatás szerint elmúlt hónapokban két helyszínen, a Heves vármegyei Markaz térségében és a borsodi Nagybarca-Sajóivánka-Vadna községek szomszédságában zajlottak a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások, felszíni geofizikai mérések.

A kutatási tevékenységet a lehető legkisebb területre szorítkozva, az érintett erdőrészek, szántók és rétek élővilágának minimális bolygatásával, a lehető legrövidebb idő alatt végezték.

A gépek a fúrási pontok mindegyikét meglévő erdei és mezőgazdasági utakon közelítették meg.

A munkák befejezése után megtörtént a fúrási területek helyreállítása. A magmintákat talaj- és kőzetmechanikai, kémiai laboratóriumi elemzéseknek vetik alá, ezek eredménye beépül az idén benyújtandó részletes megvalósíthatósági dokumentációba – olvasható a tájékoztatásban.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom