Iványi Gábor nem akar a kegyencek közé tartozni, ezért nem szentelne fel stadionokat

HírKlikk 2019. december 9. 06:44 2019. dec. 9. 06:44

Iványi Gáborral, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjével és az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével Bolgár György a Klubrádió „Megbeszéljük" című műsorában beszélgetett abból az apropóból, hogy pénteken Kenedi János író szervezésében karácsonyi vásárt és gyűjtést rendeztek a Fuga Budapesti Építészeti Központban, amelynek bevételét az Oltalom javára ajánlották fel. Majd ezt követően, az Átrium Színházban jótékonysági estet tartottak, ugyanezzel a céllal.

A lelkész először is megköszönte Kenedi Jánosnak és a felajánlóknak a támogatást, és meghatotta, hogy sokan állnak az ügy, a szegény emberek megsegítése mellé. Az ő életükből vesz el időt és az energiát a kormány akkor, amikor nem erre, hanem mindenféle „ostoba passzióra” költi inkább a pénzt. Iskolás gyerekeknek ételre, nélkülözőknek téli tüzelőanyagra és hasonlókra fordítják. Megjegyezte: az Átrium kockázatot vállalt azzal, hogy melléjük állt, és ez nyomorúságos dolog. „Ma ugyanaz a helyzet, mint 75 évvel ezelőtt, hogy nemcsak embereket üldöznek, hanem azokat is, akik az üldözötteket segítik” – mondta.

Elsősorban jó érzést jelentett neki az ellenzék budapesti sikere, de reményt is, hogy lehet változás. Bár szerinte nemcsak az ellenzék fog majd össze a következő parlamenti választásra, hanem a kormány is „újabb aljasságokkal” próbálja megakadályozni, hogy szabályosan győzni lehessen ellenük. Iványi Gábor szerint ez nagy hiba, mert ott, ahol elveszik ezt a jogot, az emberek keserűsége és dühe csak nő. A lelkész nem szeretné, ha a dolgok elfajulnának; hadd legyen leváltható az, aki próbálkozott egy darabig, és hadd jöjjenek azok, akik megpróbálnák megmutatni, hogy lehet olcsóbban, tisztességesebben, korrektebbül irányítani ezt az országot. „Ennél csak olcsóbban és tisztességesebben lehetne” – tette hozzá.

Nem tartja egyedülállónak, ami őket érte, mert a 2010 óta tartó időszakban nagyon sok mindenkit értek hátrányok. Iványi Gábor nem akar a kegyencek közé tartozni, nem szentelne fel stadionokat. Azt gondolja, jobb azok oldalán maradni, akiktől elvesznek, és akiket érintettként lehet támogatni.

A strasbourgi ítélet ellenére, a kormány csak 2016-ig fizette ki, amit megítéltek nekik. A következő éveket megint nem. Nem tehetnek mást, mint hogy új bírósági eljárást kezdeményeznek. Iványi Gábor ahhoz hasonlította a helyzetet, hogy akiket a tranzitzónában éheztettek, azok közül, akik Strasbourghoz fordultak, kaptak enni, a többiek nem. Ördögi cinizmusnak nevezte ezt az egészet. Megjegyezte: a napokban rendezték itt az üldözött keresztények megsegítéséről szóló konferenciát – luxusszállodában. Sok naiv külföldi újságíró is bedőlt ennek. Őt egyébként keresztény oldalról ugyanúgy bántja, ha zsidókat, muszlimokat, más felekezethez, más csoporthoz tartozókat diszkriminálnak.

A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Forrás: Klubrádió