Iványi Gáborék iskoláiban és szociális intézményeiben tartanak hatósági ellenőrzést

HírKlikk 2024. augusztus 3. 16:50 2024. aug. 3. 16:50

A fővárosi kormányhivatal szerint erre az „óvodások és ellátottak érdekében” van szükség, hogy felmérjék, megfelelő színvonalon tudják-e biztosítani az ellátást.

Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági ellenőrzést folytat a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási és szociális intézményekben. Közleményük szerint „az óvodások és az ellátottak érdekében” van szükség, mivel a közműszolgáltató értesítése alapján a MET, mint fenntartó huzamosabb ideje nem egyenlíti ki a közműszolgáltatások számláit, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése szerint jelentős köztartozást halmozott fel.

Az ellenőrzés célja annak vizsgálata, hogy a fenntartó eleget tud-e tenni a vállalt feladatainak, a működése jogszabályoknak megfelelő-e, illetve folyamatosan képes-e nyújtani a szociális szolgáltatásokat.

„A legfontosabb, hogy a gondozottak és óvodások számára az ellátás folyamatosan és megfelelő színvonalon biztosított legyen” – írták.

A vizsgálatról a kormányhivatal tájékoztatta Budapest főpolgármesterét és Józsefváros polgármesterét is, és felhívta a figyelmüket, hogy amennyiben a MET a jogszabályok be nem tartásával veszélyezteti a gondozottak és az ellátást igénybe vevő gyermekek érdekeit, az ellátási kötelezettség a törvények értelmében a Fővárosi Önkormányzatra, valamint a Józsefvárosi Önkormányzatra hárul.

Amennyiben az ellenőrzés azt állapítja meg, hogy a MET eleget tesz a jogszabályi kötelezettségeinek, nincs szükség további lépésekre, azonban szabálytalanság észlelése esetén a főpolgármesternek és a polgármesternek kötelessége intézkedni.

A NAV július 16-tól kezdte el inkasszálni az Iványi Gáborhoz köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. Akkor a testvérközösség azt közölte, igyekeznek mindent megtenni a fenntartásukban működő iskolákért. Az egyháznak azóta 83 millió forintnyi adomány és támogatás gyűlt össze.

„Mi, hívő emberek, hozzá vagyunk szokva ahhoz, amit Isten Ábrahámnak mond: menj ki a rokonaid közül az útra, amit én mutatok neked is! És az Isten napról-napra, mindig csak egy napra, mindig az első lépést mutatta. Tudom, hogy minden helyzetből van kivezető út” – mondta a Hírklikknek Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze. Annak kapcsán beszélgettünk vele, hogy az adóhatóság váratlanul elkezdte inkasszálni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. Eközben hiába kértek segítséget a belügyminisztertől, csak cinikus választ kaptak: a tárca intézményei felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült közszolgáltatások átvételére és további biztosítására.

A MET a kialakult helyzet miatt ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Strasbourgban egyszer jogsértőnek találták, hogy az Orbán-kormány elvette a MET egyházi státuszát – emlékeztetett a hvg.hu. Iványi Gáborék egyházát 2011-ben fosztották meg státuszuktól, így elestek az azzal járó támogatásoktól, és ez komoly anyagi problémákhoz vezetett. És ugyan 2021-ben visszakapták azt a technikai számot, amellyel legalább újra fogadni tudják az egy százalékos felajánlásokat, így is nehéz helyzetben vannak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom