J’Accuse,,,! – Vádolom Orbán Viktort

Németh Péter 2020. április 19. 14:38 2020. ápr. 19. 14:38

Nem török Emile Zola babérjaira, azt sem gondolom, hogy a XIX.század végén élnénk. Azt azonban igen, hogy sok szempontból meghasonult Európa, bizonyos kérdésekkel nem tud mit kezdeni – bár most nem az antiszemitizmus áll a sor elején.

Nem török Zola babérjaira, de mégis: muszáj itt és most megfogalmazni – ha nem is egy szörnyű bírósági procedúra kapcsán – a vádjaimat. Lehet, egyedül maradok azzal, hogy nyilvános vádlóként jelenek meg, még az is lehet, hogy én is jobban tenném, ha elhagynám az országot, de mégis: itt és most, a vírus tombolása közepette is beszélni kell. Beszélni kell arról, hogy mi történik Magyarországon, miként nézi el a kontinens egy demokrácia átalakulását diktatúrává. Miként nézte el eddig is, az elmúlt tíz évben, amelyet egyesek nem átallnak az elmúlt száz év legsikeresebbjeként leírni. Pedig épp az ellenkezője az igaz; szomorú tíz esztendő áll mögöttünk, és ki tudja, mi vár ránk. Mi vár ránk akkor, amikor ennek az elmúlt tíz évnek a főszereplője immár jogilag is teljhatalmú lesz, azt tesz, amit akar, azt foglal el, amit akar, olyan rendelet alkot, amilyet csak akar. Igen, ő egyszemélyben.

A XXI. században vagyunk, egy kiépített totális hatalommal szemben, amely ugyan megengedi – még – a kritikai hangokat, de már védi magát minden oldalról, és bármikor támadni is képes. Attól tartok, fog is. Éppen ezért írom le most vádjaimat, amelyek, ha szűk körben is, de talán hatnak majd. Talán gondolkodóba ejtenek olyanokat is, akik csak a saját életükre, a saját túlélésükre koncentráltak. A baj ugyanis nem kicsi, és ezt leginkább ebben a válságos helyzetben érezhetjük a leginkább.

Vádolom tehát Orbán Viktort, amiért olyan alkotmányt fogadtatott el, amely nem tükrözi a nép akaratát, kizárólag az ő politikai hatalmát és akaratát szolgálja.

Vádolom Orbán Viktort, aki olyan médiavilágot teremtett Magyarországon, hogy lehetőleg csak az ő hangja, az ő meggyőződése, az ő véleménye jusson el a többséghez.

Vádolom Orbán Viktort, hogy a gazdasági és jog ügyleteihez olyan szisztémát dolgozott ki, amellyel bármikor, bárkinek a javaihoz hozzáférhet – lásd magánnyugdíj pénztárak 3000 milliárdja – és eme szándékaihoz simította a jogszabályokat is.

Vádolom Orbán Viktort, mert szép, fokozatosan távolított el a kormányából minden olyan embert, akinek egy picit is önálló véleménye volt, aki a szakmai szempontokat az ő akarata elé akarta helyezni.

Vádolom Orbán Viktort, hogy a kormányába és a politikai holdudvarába olyan embereket gyűjtött össze, akik kizárólag az ő akaratának vetik magukat alá (Semjén, Varga J., Novák K., Szijjártó, Hollik, Kovács Z., Dömötör Cs., Rétvári B., Németh Sz., és a többiek), és akik bármikor hajlandóak elvtelen támadást indítani bárki ellen.

Vádolom Orbán Viktort, hogy a parlament munkáját kiürítette, működését formálissá tette, maga mögé pedig csak olyan „bátor” embereket engedett, akik bizonyosan nem mondanak neki soha ellent, és boldogan asszisztálnak egy nevetséges, helyenként megalázó színjátékhoz.

Vádolom Orbán Viktort, hogy hazámat olyan országgá változtatta, amely szégyenteljes politikájáról ismerszik meg a világ legtöbb országában, és amely kivetnivaló tagja egy olyan közösségnek, amelyhez tartozni akart.

Vádolom Orbán Viktort, amiért olyan rendszert alakított ki, ahol egyesek látványosan gazdagodnak, de nem tudni, hogy a vagyon valóban az ő tulajdonuk-e, vagy netán valaki másé?

Vádolom Orbán Viktort, aki olyan vádhatóságot hozott létre, amely szemet huny a politikai hatalom birtokosainak csalárd ügyletei fölött, és amely nem is akarja tudni, hogy mi a valós helyzet, és amely hajlandó a politikai ellenfelet bármikor eljárások alá vetni.

Vádolom Orbán Viktort, amiért idegengyűlölővé tette a hazámat, ahonnan száműzte a szolidaritást, a békét, helyette háborús tereppé változtatta az országot.

Vádolom Orbán Viktort, mert becsapott.