Jachtorgia csorbítja Orbán dominanciáját

HírKlikk 2019. október 14. 05:30 2019. okt. 14. 05:30

Orbán elveszítheti Budapestet, egy jachtorgia csorbítja dominanciáját – ezzel a címmel közölt választási összefoglalót a Bloomberg. A portál budapesti tudósítója úgy fogalmaz, hogy Borkai Zsolt botránya utolsó pillanatban kapott ajándék volt az ellenzék számára - írja a cikket szemléző hvg.hu.

Budapest elvesztése az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása lehet az Európai Unió egyik legismertebb populista politikusa számára a Fidesz hét egymást követő választási győzelme után – emlékeztet a Bloomberg. A hírügynökség internetes oldalán olvasható cikk ugyanakkor megjegyzi: a vereség jelzés a civil társadalmat elnyomó, a média nagy részét uraló vezető számára arról, hogy a magyarok jelentős része ellenzi uralmát. A portál szerint ez illeszkedik ahhoz a Törökországtól Lengyelországig érezhető nemzetközi trendhez is, hogy a nagy városok már nem hódolnak be a keményvonalas nacionalista retorikának.

Az ellenzéki sikerhez az is kellett, hogy most először indítottak közös jelöltet a fővárosban és a nagyobb városokban – emeli ki a Bloomberg, hozzátéve: paradox módon az ellenzéket segítő győri polgármester a botrány ellenére meg tudta őrizni pozícióját.  

Ez és az, hogy a közgyűlési többséget meg tudta őrizni a Fidesz ugyan siker a párt számára, ahogy Európa egyik leggyorsabb gazdasági növekedése is segíti a hatalomban, ám Orbán számára jelenleg a legnagyobb feladat az, hogy rendet tegyen botránysújtotta pártjában – írja a portál, amely azt sem mulasztja megemlíteni, hogy a botrányt kirobbantó blog szombaton már arról írt, hogy következő „áldozata” Rogán Antal lesz.

Forrás: hvg.hu