Jámbor András: ha nem lennék biztos benne, hogy le lehet váltani a kormányt, nem indulnék el

HírKlikk 2021. július 20. 16:00 2021. júl. 20. 16:00

A Szikra Mozgalom egy baloldali, rendszerkritikus, zöld mozgalomcsíra, ami a 2019-es önkormányzati választások előtt alakult olyan fiatalokból, akik alapvetően nem foglalkoztak a politikával, de úgy gondolták, hogy ’19-ben van esély arra, hogy Budapesten le lehessen váltani a Fideszt és egy progresszívabb, igazságosabb politikát lehessen ebben a városban folytatni – mondta Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje.

A kezdetekről elárulta, „több baráti társaság összeállt – 60-100 ember –, és Pikó András, Baranyi Krisztina valamint Karácsony Gergely kampányát segítették Szabad Budapest néven, azóta pedig Szikra lett a nevük. A járvány elején kézfertőtlenítőket és maszkokat gyártottak és különböző szakszervezeteknek adtak, hogy olyan dolgozóknak is jusson a termékekből, akiknek egyébként nem jutna.”

Jámbor András a KlikkTv Mélyvízben című műsorában elmondta, azért beszél róluk, és nem a saját nevében, mert 2019 végéig a Mérce főszerkesztőjeként nem volt semmilyen mozgalom tagja, 2020 elején lépett be a Szikrába.

A magát publicistának valló Jámbor András a Budapesti Kommunikációs Főiskolán végzett „és onnan 2009-es LMP-be teleportáltam, online kommunikációval, mozgósítási koordinációval foglalkoztam. Amikor az LMP kettészakadt az Együtt-Párbeszédesekkel maradtam. Úgy gondoltam, ha ez a rendszer nincs leváltva, akkor nem lehet politikát csinálni és érdemben a közügyekről beszélni, mert ellehetetlenítik azt.”

A képviselő-jelölt az Együtt-PM kommunikációs stábjában dolgozott 2014 februárjáig és amikor látta, hogy a pártok nem tudják leváltani a Fideszt, akkor elindult civil irányba. „A Humán Platform szervezetnél dolgoztam szintén kommunikációsként, illetve már akkor elkezdtük csinálni a Mércét, ami akkor még csak egy blog volt. Azt gondoltuk, hogy intézményeket és közösségeket kell létrehozni a pártpolitikai világon kívül, az ideológiai baloldalon, hogy szépen lassan felnövesszük ezt a tartományt annyira, hogy komoly beleszólást tudjon biztosítani arra, merre mennek a dolgok ebben az országban.”

Szerinte annak, hogy 2018-ban sem sikerült leváltani a kormányt, az egyik sajnálatos oka az volt, hogy „nem volt meg a pártok együttműködése, ami most megvan és azért is indulok az előválasztáson, mert most tényleg 50-50 százalék, hogy a Fidesz győz vagy az ellenzék és mindenkire szükség van ebben a küzdelemben.”

Jámbor András az elmúlt tíz évben nemcsak a Mércét alapította meg és dolgozott pártoknál, hanem különböző tüntetések szervezésében is segített. Ilyen a NET-adós tüntetés, a CEU-s tüntetésnél pedig az online kommunikációt csinálta. Hozzátette: „azt gondoltam, már megvan a tudásom, a kapcsolati rendszerem és vannak körülöttem olyan emberek, akik más módon nem kapcsolódnának ebbe a küzdelembe. Fel kell vállalnom azt a felelősséget, hogy elindulok az előválasztáson, hogy megpróbáljam ezeket a tudásokat, kapcsolatokat, embereket bemozgatni a ’22-es választások sikerébe.”

Pár héttel ezelőtt megszervezte a Diákvárosért a tüntetést, amelyen több, mint 10 ezren vettek részt. „A Diákváros ott van, abban a kerületben, ahol indulok, és azt gondoltam, hogy ezt a témát nem kell hagyni elülni, hogy a kormánypropaganda valami mással töltse meg a politikai teret,” úgyhogy most fogták és átrajzolták a smiley-s kormányplakátokat a Diákvároshoz kapcsolódó üzenettel, mert „sokkal fontosabb a Diákváros, mint a propaganda-feliratok és a kis smiley-k, amiket a kormány próbál tolni.”

Hozzátette: „senki nem próbált megakadályozni minket, sőt, voltak, akik elmentek mellettünk és tapsoltak, mondták, hogy hajrá és volt, aki azt mondta, szívesen segítene – abszolút pozitív volt a visszajelzés ott, helyben is.”

Jámbor András szerint két kifutása van a Diákváros-ügynek. „Az egyik kifutás, hogy annyira kellemetlen lesz a kormánynak a választási év közeledtével, hogy ki kell belőle farolnia, a másik lehetőség, hogy nem tud belőle kifarolni, akkor viszont ez lehet az egyik olyan téma, amivel ezt a kormányt 2022-ben meg lehet buktatni.”

„Az nagyon erősen látszik, hogy a Fidesz szavazói között is ez egy problematikus téma. Ismerősi környezetből és közvélemény-kutatásokból is azért hallja az ember, hogy erre már egy Fidesz-szavazó, de még inkább egy bizonytalan szavazó azt mondja, ez azért már tényleg túlzás.”

Biztos benne, hogy le lehet váltani a kormányt, „ha nem lennék biztos benne, akkor nem indulnék el.”

Programjának eleme, hogy vissza kell szerezni a jövőt. „Ez egy szimbolikus mondat, ami több mindent is jelent egyszerre. Van egy üzenete, hogy le kell váltani a Fideszt, de jelenti azt is, hogy 20-as 30-as éveikben járók jövőtlenül élnek ebben az országban, kevesen vannak, akik el tudják mondani, hogy öt éven belül mit fognak csinálni. A vissza kell szerezni a jövőnket azt jelenti, hogy biztonságot kell teremteni. Például azzal, hogy ahhoz, hogy normálisan keressen az ember, nem kell elmenni külföldre dolgozni, vagy van egy stabil pályamodell az ember előtt, ha kijön az iskolából.”

Jámbor András szerint nem volt minden rossz, ami 2010 előtt volt, de fel kell ismerni a hibákat. „Ilyen például, a hogyan nem alkottunk választási törvényt 2010 előtt kérdése, vagy a hogyan nem született meg ’96-ban az alkotmány. A választókerületi határokra, amelyekkel a Fidesz most csal, '91-ben mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy újakat kell alkotni, utána 20 évig nem volt rá képes a magyar parlament, hogy megtegye. Nem tudtak a munkanélküliekkel foglalkozni, nem tudjuk, hogy a privatizáció jól vagy nem jól sült el, a deviza-hitelkárosultakkal nem kezdtek semmit. Ezeket a hibákat fel lehet ismerni és lehet törekedni arra, hogy ezeket ne kövessük el újra.”

„A demokrácia ne üres kifejezés legyen.”

Választókerületében, a Józsefváros-Ferencváros körzetben nemcsak a Diákváros kérdése fontos, „hanem ott van a panelprogram, amelyet vissza kell hozni, Szigony utcai lakótelep vagy a József Attila lakótelep illetve a Nagyvárad tér melletti lakótelep miatt is. A szigetelés és a vízhasználat nem megoldott és amikor a kormány rezsicsökkentésről beszélt, akkor azt üzente, hogy bátran fogyasszanak energiát a lakók, mert ők kifizetik helyettük. Ennél jobb a szigetelés, azzal tényleg spórolnak. Sok helyen, mint a Magdolna utca környékén, hirdetik, hogy felújították a házakat, de legtöbbször ez egy külső mázolás, belül pedig rohad az energetikai hálózat.”

Az előválasztáson négyen indulnak a körzetben, de még senki nem indult el hivatalosan, Demeter Márta az LMP-Jobbik jelöltje, Manhalter Dániel a DK jelöltje és Csordás Anett, aki a Momentum és a C8 nevű helyi szervezet jelöltje.

„Ha nem leszek jelölt, akkor megyünk tovább, támogatjuk azt, akit választanak.”

Forrás: Hírklikk