Januárban országos megmozdulás lesz

NVZS 2018. december 13. 14:00 2018. dec. 13. 14:00

Januárban országos megmozdulást terveznek a szakszervezetek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség is mozgósít a ma délutánra meghirdetett demonstrációra – tudtuk meg Kordás László elnöktől. Addig mennek el, amíg a kormány vissza nem vonja a „gyalázatos rabszolgatörvényt” – mondta.

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet által kezdeményezett mai 17 órakor kezdődő Kossuth téri tüntetésen nem csak a MASZSZ vezetői, hanem a tagok is ott lesznek – ahogy egyébként a tegnapi megmozduláson is ott voltak – szögezte le Kordás, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy holnap fog megszületni a döntés a várhatóan januárban megszervezendő országos megmozdulásról, amelyen „nagyon sok minden fog történni”.

A terv az, hogy minden szakszervezet megszervezi azt, amit szeretne, és amit tud, mindezt egyidőben, az ország minden pontján, beleértve félpályás útlezárásokat, szabadság kivételt, stb. Kérdésünkre, hogy ez országos sztrájkot is jelent-e, Kordás azt mondta: ez is benne van a pakliban, holnap döntenek arról is.

S hogy meddig akcióznak? Mindaddig, amíg eredményt nem érnek el. A holnapi döntéstől függetlenül folyamatosan szervezik a megmozdulásokat, például – a veszprémi, pécsi, győri, nyíregyházi, stb. után – Tolna megyében, vagy éppen Nagykanizsán leszek félpályás útlezárások ma, illetve 19-én.

Óriási a felháborodás és az elvárás a szervezetek és a tagok körében egyaránt, vidéken is – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető, akitől azt is megtudtuk, hogy egyes munkahelyeken már érték fenyegetések a dolgozókat. Példát szeretnének mutatni és bátorítani őket a demonstrációkon való részvétellel – szögezte le. Mindenesetre a teljes szakszervezeti mozgalom most egységesen odaállt a MASZSZ mellé – fűzte hozzá.

A mai tüntetést a Facebookon kezdte szervezni a Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet a Parlamentben tegnap botrányos körülmények között elfogadott „rabszolgatörvény” ellen, a diák-munkás együttműködés mellett. Kordás jelezte is portálunknak, hogy régebb óta együttműködnek.

A demonstrációt bejelentették a hatóságoknak, amelyek elfogadták az. „Álljuk körbe a fát és kívánjunk együtt Boldog Karácsonyt a Miniszterelnök úrnak ma délután ötkor a Kossuth téren!

Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk.” – áll a felhívásban.

Forrás: Hírklikk