Járvány már nincs, de veszély még van

Kardos Ernő 2020. május 13. 07:59 2020. máj. 13. 07:59

Az eddig elvégzett 8 ezer koronavírus tesztből mindössze kettő lett pozitív – ismertette a klinikai járványelemző csoport vezetője, Merkely Béla a péntekig tartó reprezentatív felmérés részeredményét. Ez azt jelenti, hogy a részeredmények alapján, ma a 14 éven felüliek közül 243 és 7230 közötti fertőzött lehet az országban. A kutató hangsúlyozta, hogy mindez csak részeredmény, a vizsgálat végeredményét a hónap végén ismertetik. És a teljes vizsgálatot szeptemberben megismétlik.

Még a tapasztalt járványelemzőt is meglepte, hogy a 8 ezer tesztből eddig csak kettő lett pozitív. Ez azt jelenti, hogy az országban 7 ezer alatt lehet a koronavírusos betegek száma, de ez a magánlakásokban élőkre vonatkozik. Ha elkészül a teljes reprezentatív minta, akkor 95 százalékos biztonsággal megismerjük a fertőzöttek számát.

Március végén, április elején dőlt el, hogy Magyarországon nem okozott tömeges megbetegedést a koronavírus járvány. Az állampolgárok fegyelmezettségének, a távolságtartásnak, köszönhetően, sikerült megakadályozni azt a tömeges fertőzést, amelyet az olaszok, a franciák, a spanyolok, és a belgák nem tudtak megelőzni – nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Merkely Béla, a SOTE rektora.

A járvány úgynevezett reprodukciós rátája mára leesett, a járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély megmaradt. És az is igaz, hogy a nyári napsütés erősíti az immunrendszert és pusztítja a vírust, aminek nem kedvez a kánikula és az ultraibolya sugárzás sem. Ennek ellenére, Merkely professzor semmiképp nem ajánlja, hogy a maszkot levegyük, az óvatosság ugyanis továbbra is fontos. Vagyis változatlanul kerüljük a népes rendezvényeket, tartsuk be a távolságot, mert a legfrissebb kutatás szerint, ugyan kevés a beteg, egyelőre távol vagyunk a nyájimmunitástól, de a vírus még itt van az országban. Természetesen előfordulhatnak még meglepetések, mert a nagy közösségekben, idősotthonokban, kórházakban nem tesztelnek, de a járványelemző csoport készít egy útmutatót, hogy mire kell figyelni. 

Ha elkészül a reprezentatív felmérés, akkor egészen pontosan megmondható, hogy az országban hány embert fertőzött meg a koronavírus. A mai részeredmények után, május végén készül el a teljes kutatás. A tesztelésre a KSH által kiválasztott 17 787 ember kapott meghívást az ország egész területéről. A felmérés egyébként azt bizonyítja, hogy a fővárosban volt a legtöbb beteg, ami természetes, hisz' egy világvárosban, ahol a kontaktusok száma magas, ott gyorsabban terjed a fertőzés.

A vizsgálaton való részvétel önkéntes, de nagyon ajánlott, mert a résztvevők megtudhatják, hogy átestek-e már a fertőzésen. Ha igen, akkor ők később már nem lesznek veszélyben. Aki viszont eddig elkerülte a vírust, azt legalább óvatosságra intheti.

Előfordulhat, hogy ősszel visszatér a járvány, de Merkely professzor azt mondta, hogy addigra az egészségügy már tapasztaltabban tudja majd kezelni a betegséget, és feltehetően akkorra már lesznek hatékony gyógyszerek, és a vakcinához is közelebb kerülünk.