Járványvédelem: a kormány meggondolatlanul, kapkodva intézkedik

NVZS 2020. szeptember 1. 21:50 2020. szept. 1. 21:50

„Nem lennék meglepve, ha a magyar kormány által szeptember elsején hatályba léptetett – és 24 órán belül kivételekkel is megspékelt – beutazási tilalom ellen az Európai Unió tiltakozna, teljes joggal tenné” – szögezte le portálunknak nyilatkozva Pusztai Erzsébet, akinek jóslata gyorsabban vált valóra, mint gondolta volna: a vele folytatott beszélgetés és az annak alapján készülő cikk megírása közben érkezett a hír: az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat. A ma megjelent újabb rendelettel ugyanis a csehekre, lengyelekre és szlovákokra külön, enyhébb szabályt vezettek be. Pusztai szerint, a kormány arra sem tud értelmes magyarázatot adni, hogy miért nem fogadják el a hazautazó magyar állampolgároktól a külföldön készített koronavírus-teszteket. Amúgy is törvénysértően kérnek pénzt a tesztelésért – mondja. Összességében pedig totális káoszt tapasztal a járványügy területén.

Még tán 24 óra sem telt el, a kormány azonnali hatállyal módosította a szeptember elsejétől eredetileg (a magyarokon kívül) minden már ország állampolgárára érvényes beutazási tilalmat. A 419/2020. kormányrendelet értelmében, a magyar állampolgárok úgy térhetnek vissza Szlovákiából, valamint  Cseh- és Lengyelországból, hogy egyetlen teszttel kiszabadulhatnak a karanténból; illetve a szlovák, cseh és lengyel állampolgárok egyetlen, magukkal hozott negatív teszttel beléphetnek az országba. Egyetlen feltétel, hogy legyen a rendelet kihirdetése előtt rögzített szállodai foglalásuk. Minderre úgy derült fény, hogy először Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megjelent posztjában tudatta a hírt, hogy a csehek továbbra is jöhetnek Magyarországra („Andrej Babiš cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra”), majd – csupán három órával később – már azt tudatta, hogy ezt kiterjesztették a szlovákokra és a lengyelekre is. 

A kormányzati kapkodás bizonytalanságot szül

„Mindez tökéletesen rávilágít arra, hogy a kormány mennyire meggondolatlanul, kapkodva intézkedik” – reagált Pusztai Erzsébet. A korábbi egészségügyi államtitkár szerint, „ráadásul ez a kapkodás most felesleges kapkodás volt.”  Mint emlékeztetett rá: senkivel nem tárgyaltak, nem készítették elő a beutazási korlátozást, a jogszabály pedig telis-tele van hibával. 

Ugyanúgy el lehet kapni a vírust a egyik országban, mint a másikban, beleértve Magyarországot is – emlékeztetett. Az EU országai között kiváltképpen értelmetlen a különbségtétel, nincs lényeges átfertőzödöttségi különbség a tagállamok között, például az eltérően kezelt Ausztria és Csehország között. „Teljesen érthetetlen és értelmetlen ez az egész intézkedés”, arról nem szólva, hogy mi lesz akkor, ha a másik ország ugyanezt lépi meg a magyarokkal szemben – vetette fel. „Közös európai stratégia kellene a határok, a határátlépések kezelésére” – szögezte le. 

De vajon mi lehetett az oka ennek az egésznek, beleértve azt is, hogy három ország állampolgárai ideiglenes felmentést kaptak. Pusztai leszögezte: ahogy más sem, ő sem tud hol tájékozódni, de szerinte a hirtelen döntésre semmi értelmes magyarázat nem létezik. De ha már ebbe az irányba akartak lépni, „megtehették volna, hogy egy héttel korábban közlik, mire készülnek, megtárgyalják, egyeztetnek az Európai Unióval. Előre elmondhatták volna, hogy milyen esetszámok esetén, milyen lépést készülnek tenni. Ez persze elmaradt. „Teljes joggal fog az egész EU tiltakozni” – jósolta.

Az EU máris tiltakozott

És nem is kellett erre sokat várni. Mint a hvg.hu észrevette, Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta, Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak. Felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit. „Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni” – írta Reynerds, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

Zöldségeket beszélnek

A magyar kormány által alkalmazott fenti diszkrimináció azonban csak egy a hosszú sorban. Például diszkriminál abban is – ahogy arról korábban már beszámoltunk –, hogy a sportolók és a szurkolók mehetnek-jöhetnek, tömegrendezvényt is lehet tartani, ha az focimeccs, vagy éppen borfesztivál. S diszkrimináció az is, hogy miközben az ilyen külföldiektől elfogadják a külföldön végzett tesztet, a magyaroktól nem, mi csak az idehaza sok pénzért (darabját 20 és 50 ezer forint között, s ebből kettő kell személyenkén(!) elvégeztetett tesztekkel szabadulhatunk a karanténból idő előtt. 

„Micsoda egy eljárás ez?” – teszi fel a költői kérdést Pusztai Erzsébet. Kérdésünkre azt mondta: „Semmi értelmes magyarázatot nem találok erre, pusztán azt, hogy ’csak’”. Felvetettük, hogy Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn este elmondta: a hazatérő magyarok külföldi tesztelését egyrészt azért nem fogadják el, mert nincsen a világban egy akkreditált rendszer, és sokat lehet hallani arról, hogy különböző módszerekkel és alapossággal végzik a teszteket. Ezért Magyarország kizárólag az itthon akkreditált teszteket fogadja el. Másrészt pedig voltak visszaélések ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban, ezért is döntött a kormány a szigorítás mellett.

„Ez azután tényleg valami hajánál fogva előrángatott zöldség” – közölte Pusztai Erzsébet. Mindenütt vannak akkreditált laborok, nem igaz, hogy nincsenek standardok, s persze itthon is el lehet játszani a trükköket, amikre hivatkozott Farkas Örs – tette hozzá.

Az állam kétszer fizettet az emberekkel

S ha már tesztelés, sokakat felháborít, hogy az emberekkel kétszer fizettetik meg a teszteket – vetettük fel. Ugyanis először az adófizetők pénzén (költségvetési forrásokból) szerezte be az állam azokat, majd másodszor akkor fizetünk, amikor saját pénzen kell elvégeztetni, ha külföldről hazatérve, nem akarunk/tudunk két hétre karanténba vonulni (azaz, dolgoznunk kell, a gyereknek meg iskolába kell járnia, stb.). Ez abban az esetben végképp felháborító, ha a magánlaboratóriumok azokból a tesztekből vásároltak, amelyeket az állam hozott be.

A korábbi egészségügyi államtitkár sem tudja, hogy a magánlaborok honnan szerzik be a teszteket („ezt csak ők tudják megmondani”), de – mint rámutatott – más kérdés az állami szolgálat. „Ám az államtól eddig nem kapunk arról információt, hogy mennyi tesztet szereztek be, milyeneket és honnan. Az viszont tény, hogy az állami szolgálatnál, a kórházaknál az állampolgárral fizettetik meg a vizsgálatot. A magyar állampolgár tehát kétszer fizet, ami ellenkezik az egészségügyi törvénnyel” – fejtette ki.

Törvénysértő kormány

Az egészségügyi törvény  (1997. évi CLIV. törvény) értelmében, az állam felelőssége („a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében biztosítja a megfelelő szintű és minőségű egészségügyi ellátások működésének fedezetét”) a tesztelés, mint szűrési vizsgálat elvégzését („biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül... a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot”). 

„Egyértelmű, hogy a kormány törvényt sértően jár el” – szögezte le felvetésünkre Pusztai Erzsébet. Aki szerint mindezt tetézi, hogy járványvédelmi érdekből a tesztelés a legjobb módszer, mégpedig az ingyenes tesztelés, hiszen, ha nem kell érte fizetni, akkor az emberek elmennek megcsináltatni a vizsgálatot. A legtöbb európai ország ezt a gyakorlatot követi – mondta, példaként említve Franciaországot, ahol sátrakat állítottak fel és felszólították az embereket, hogy térjenek be teszteltetni. „A járványvédelemben ugyanis az a legfontosabb, hogy tudjuk, hol van a fertőző góc” – húzta alá.

A szakértő mindezek alapján, értelmetlennek tartja a határok lezárását. Szerinte azzal kellene inkább foglalkoznia a kormánynak, hogy normálisan működtesse az itthoni kontaktus-kutatást, a felderítést. „Amit a kormány művel, az nem más, mint totál káosz” – összegezte a véleményét Pusztai Erzsébet.