Diszkriminálnak az új határintézkedések – Ez még sokba fog nekünk fájni

NVZS 2020. szeptember 1. 05:00 2020. szept. 1. 05:00

„Vérlázító, hogy fociszurkolókat beengednek az országba, ráadásul külföldön végzett tesztekkel, miközben másokat megállítanak a határon, s a magyar állampolgároknak idehaza kell elvégeztetni a tesztet, saját pénzen” – szögezte le megkeresésünkre Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint, nincs mit csodálkozni, „Magyarországon teljesen megszokott a diszkrimináció a jogrendben is – például van, aki szavazhat levélben, van, aki nem” Az új határintézkedések többe kerülnek, mint a tesztelés, s ráadásul értelmetlen is – mondta, emlékeztetve arra: a hatályos egészségügyi törvény szerint, az állam feladta lenne az ingyenes tesztelés. Szerinte az újonnan megfertőződöttek több mint a négyötödének nem volt külföldi kapcsolata. Az új intézkedések farvízén újabb hat hónapra meghosszabbították a rendkívüli helyzetet, ami milliárdok közbeszerzés nélküli elköltését teszi a lehetővé – mutatott rá. Valódi támpontokat nem kapnak a lakosok a hatóságoktól, megkérdeztük hát Falust, hogy mihez tartsuk magunkat mi, óvatos állampolgárok.

„A járványt itthon kell megfogni” – szögezte le a Hírklikknek nyilatkozva Falus Ferenc, akitől a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól és a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról intézkedő, vasárnap megjelent 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet több (szerintünk felháborító, diszkriminatív és helyenként nehézkes, szinte értelemezhetetlen)  kitételéről beszélgettünk.

Az álláspontja sarkos: „Vérlázító, hogy fociszurkolókat beengednek az országba, ráadásul külföldön végzett tesztekkel, miközben másokat megállítanak a határon, illetve a magyar állampolgároknak idehaza kell elvégeztetni a tesztet, saját pénzen” – szögezte ugyanis le. A korábbi országos tiszti főorvos szerint nincs mit csodálkozni, „Magyarországon teljesen megszokott a diszkrimináció a jogrendben is – például van, aki szavazhat levélben, van, aki nem”. A diszkrimináció az Orbán-rendszer lényege: emlékezzünk csak! Május elseje előtt nem jöhettek be külföldiek az országba, azonban hogy-hogy nem, a dél-koreaiak beutazását engedélyező rendelet megjelenése előtt ­– vélhetően valami egészen különleges engedéllyel érkező ­–  dél-koreaiak egy nagy csoportja már az egyik legnagyobb budapesti szállodában lakott.

Mi még utazhatunk

 „Olyan mondat szerencsére nincs a Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendeletben, amely kimondaná, hogy magyar állampolgár nem hagyhatja el az országot” – mondta a korábbi országos tiszti főorvos, visszautalva arra, a portálunknak a közelmúltban kifejtett félelmére, miszerint „Lehet, hogy paranoiás vagyok, de nekem a kiutazási korlátozás jutott az eszembe, amikor Orbán Viktor a satut emlegette az országhatárok átlépésével kapcsolatban”. Mint most közölte, ez nem következett be, „Szerintem bárki nyugodtan kimehet, a schengeni határon nem kérdezhetnek rá, hogy hova igyekszik”.

S hogyan értékeli a külföldiek beutazási tilalmát? „Teljesen értelmetlen a rendelkezés” – vágta rá. Mint kifejtette: az új eseteknek csak a töredékét teszik ki a külföldről behurcolt fertőzések, „az utóbbi két hétben az új megfertőződéseknek szerintem több mint a négyötödének nem volt semmilyen külföldi kapcsolatuk”.

A döntéshozók szakértője is így látja

Falus szavait támasztja egyébként alá a döntéshozókat rendszeresen szakértői jelentésekkel tájékoztató járványügyi matematikuscsapat vezetőjének ma megjelent állítása. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora a Portfolión megjelent terjedelmes interjúban azt mondta, hogy „a behurcolt, illetve az azzal összefüggő esetek aránya már a tíz százalékot sem éri el, ugyanis a saját eseteink is nőttek”. Meglátása szerint, ezért a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral. Ideje lenne most a belföldi terjedésre fókuszálni. Kiváltképp, mert indul az iskola, ami növelni fogja a reprodukciós számot – szögezte le.

Törvényt szeg a kormány?

„A határintézkedés egyébként is többe kerül, mint amennyibe a tesztelés kerülne” – állítja Falus, aki hangsúlyozza, hogy az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. törvény) a szűrést amúgy is állami feladatként rögzíti.

A jogszabály konkrétan a következőképpen intézkedik:

142. § *  (1) Az állam a (2)-(5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – az éves költségvetési törvényben meghatározott módon – a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében biztosítja a megfelelő szintű és minőségű egészségügyi ellátások működésének fedezetét.

(2) *  Az igénybevétel alapjául szolgáló jogviszony előzetes igazolása nélkül, az e törvényben és a külön jogszabályban foglaltak figyelembevételével – az alapcsomag részeként – kell biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére

a) a járványügyi ellátások közül

aa) a kötelező védőoltást (kivéve a külföldre történő kiutazás miatt szükséges védőoltást);

ab) a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot;

ac) a kötelező orvosi vizsgálatot;

ad) a járványügyi elkülönítést;

ae) a fertőző betegek szállítását,....”

Szép, csendben mást is léptek

„Téves számításon alapul a kormánynak az a vágya, hogy itthon tartsa a vásárlóerőt, mert amit  esetleg kivisznek országból, az kevesebb, mint amennyi a határmenti vásárlásokból és szolgáltatások igénybe vételéből befolyna a kasszába” – mutatott rá még egy szempontra Falus.  Ám a külföldiek nem jöhetnek, s a nyugati határszélen a szolgáltatók tömegei fognak tönkremenni, például Sopronban és Szentgotthárdon.A kormány úgy érezte, valamit tennie kell, hogy demonstrálja: megvédi a népet, s ezt tudta kitalálni: pedig ez egyszerűen értelmetlen és nagyon sokba fog kerülni nekünk.

S ennek a farvízén, szépen csendben – amúgy egy nem létező veszélyre hivatkozva – újabb hat hónappal meghosszabbították a (411/2020. (VIII. 30.)  a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet  miatti rendkívüli állapotot. „Érthető persze, hiszen így irdatlan pénzeket lehet elkölteni közbeszerzés kiírása nélkül”.

Jó tanácsok óvatos állampolgároknak

Ami viszont tény, nagyon sok az új fertőződés, a számok már-már rosszabbak, mint voltak tavasszal, amikor nagyon szigorú szabályok mentén voltunk kénytelenek élni. Most viszont a külföldiek be nem engedésén és az általános alapóvintézkedések emlegetésén túl, nincsenek fogódzók, miközben az óvatosabbja szeretne támpontokat kapni. Például arra, hogy lehet-e sportolni, kisebb rendezvényekre járni, színházi előadásra beülni, stb.

Falus – aki nem tudja elégszer hangsúlyozni a helyes maszkviselés, a fertőtlenítés, a gyakori kézmosás fontosságát –  hangsúlyozta, hogy ismét tanácsos csökkenteni a szociális kontaktusokat. Járjunk el ritkábban vásárolni, és egy darabig ne nagyon vállaljunk be szórakozási programokat, kiváltképpen ne zárt térben. Ami pedig a sportolást illeti: zárt térben maximum az a megengedett, hogy az ember teniszezzen egy fedett csarnokban, de semmiképpen ne párost játsszon, s utána hagyja ki az öltözőt, de még a mellékhelyiséget is. Ez utóbbira is van érve: megjelent az első bizonyított eset, amikor egy repülőtér mellékhelyiségében adta át valaki másnak a vírust.

Rossz politikusi példát követ a lazuló ifjúság

Sajnos azonban – tette hozzá – az utóbbi időben megismert adatok mind azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg, aminek szerinte az is az oka, hogy az idősebbek fegyelmezettebben betartják a védekezés alapelveit (maszkviselés, kézmosás, fertőtlenítés, szociális távolságtartás). „De hát a kormány sem mutatott példát, sőt, rossz példával jár elől” – szögezte le Falus, akinek ezt a véleményét számos fénykép bizonyítja. Olyanok, amelyeken a maszkot nem viselők láthatók,  Orbántól, Ádertől és Kövértől kezdve Kásleren át, egészen Müller Cecíliáig.

„Az pedig egyenesen vérlázító, hogy diszkrimináltan lehet rendezvényeket tartani: focimeccseket és borfesztivált igen, mert ott nincs veszély, de könyvfesztivált nem, mert ott van” – szögezte le. Hozzátette: s persze beengednek sokezer külföldi szurkolót, miközben a nem futballmeccsre érkezők előtt lehúzták a sorompót.

Feltettük a kérdéseinket...választ nem kaptunk

Szerettük volna megtudni, hogy igaz-e a hír, miszerint a külföldről szeptember elseje után hazaérkező magyaroknak idehaza kell elvégeztetniük – saját pénzen egyébként – a koronavírus-tesztet ahhoz, hogy idő előtt kiszabadulhassanak a kéthetes karanténból, miközben a külföldiekre ez nem vonatkozik. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól, a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról intézkedő, vasárnap megjelent 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet szerint, ugyanis a beutazási tilalom alól mentesített  külföldi állampolgárok (például – minő meglepetés! – a focimeccsre érkezők, beleértve a szurkolókat is) az országba való belépéshez három napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okiratú igazolással jöhetnek arról, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható a szervezetükben.

Többször hívtuk a kormányzati koronavírus információs számot, ám a két megadott számon – kora reggel, napközben, s délután is – mindig egy automata szólalt meg, azt mantrázva: „jelenleg minden ügyintézőnk foglalt”. Próbáltuk kérdéseinket feltenni a megadott e-mail-címen – válaszra sem méltattak minket. Pedig vélhetően sokakat érdeklő témákra kérdeztünk rá:

1. Elfogadnak-e az országba való belépéshez három napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okiratú igazolást, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható? (Merthogy vannak olyan hírek, hogy nem fogadják el, csak a hazai teszteredményeket)

2. Ilyen igazolás esetén, a magyar állampolgárok mentesülhetnek azonnal a karantén alól? 

3. Ilyen igazolás esetén, a külföldi állampolgárok beléphetnek az országba? Illetve milyen egyéb feltételek esetén léphetnek be az országba?