Orbán jó eséllyel ismét leereszti a vasfüggönyt a határon

NVZS 2020. augusztus 24. 15:30 2020. aug. 24. 15:30

„Lehet, hogy paranoiás vagyok, de nekem a kiutazási korlátozás jutott az eszembe, amikor Orbán Viktor a satut emlegette az országhatárok átlépésével kapcsolatban” – mondta Falus Ferenc a Hírklikknek, amikor arra kérdeztünk rá, hogy mire készülhet a kormány a beharangozott szeptember 1-jei időpont után. „A kiutazási korlátozás nem járványügyi kérdés, ez a maradék demokrácia lebontását jelentené” – szögezte le. A korábbi országos tiszti főorvos szerint, ingyenes tesztelések kellenének a beutazóknál, nagyon precízen kellene kontaktus-kutatást végezni, szigorúan be kelletne tiltani a tömegrendezvényeket és követelni, ellenőrizni a maszkviselést, s az államnak hatósági árassá kellene tenni a maszkokat.

„Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette be szokásos pénteki Kossuth rádiós „interjújában” Orbán Viktor, hozzátéve: „déli irányba szeptember utánra senki ne foglaljon, szervezzen, ne képzeljen el magának nyaralásokat, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”.

„Ez egyértelműen a kiutazási korlátozással történő riogatás, még ha nem is lépik azt meg, benne van a lehetősége annak, hogy Orbán leeressze a vasfüggönyt” – reagált megkeresésünkre Falus Ferenc, hozzátéve, lehet, hogy ő paranoiás, de az is tény, hogy őt magát is sokan keresték meg a kérdéssel, vajon ez az utalgatás határátlépési korlátozást jelent-e. Ugyanis sokakban keltett rossz érzést, idézett fel rossz emlékeket a határ és a satu egyidejű emlegetése. „A kiutazási korlátozás egész egyszerűen a maradék demokrácia lebontását jelentené” – mutatott rá, keserűen-ironikusan megjegyezve: „a schengeni szabad határátkelés óriási értéke az Európai Uniónak, ha az sincs, akkor már csak a roaming marad”.

A napi híreket figyelemmel követők számára adódik az asszociáció: a Lukasenka-rezsim, de Falus rávágta: Beloruszból szabad a kiutazás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Fehéroroszországban, ahol állítólag rosszul kezelték a járványt, darabra olyan a százezer főre jutó a halálozás, miközben ott háromszor annyi tesztet végeztek, mint Magyarországon és 14-szer több beteget találtak meg.

A köz és nem az egyén érdeke tesztelés

„Nem tudni persze, hogy mire készül a kormány a határátlépésekkel kapcsolatban, de egy biztos: a kiutazásokat korlátozni nem szabad, az nem járványügyi kérdés” – szögezte le a szakember. A beutazás az más kérdés, annak korlátozása indokolt lehet, meg persze a határon történő fokozott ellenőrzéseknek is van létjogosultságuk.

Falus szerint, amúgy sem a határon kell megfogni a járványt. Németország példáját hozta fel, ahol a hazatérőknek ingyenes tesztet ajánlanak fel már repülőtéren, a határon. „A magyar kormány fordítva ül a lovon, amikor azt hiszi, hogy az én érdekem, hogy leteszteltetem magam, ám az közérdek, mégpedig azért, hogy ne fertőzzek meg másokat”. A korábbi tiszti főorvos szerint, az adóforintokból kellene finanszírozni az ingyenes tesztelést. Amiből a jelenleginél sokkal többet kellene végezni.

Lenne egyéb állami teendő bőven

S hogy mire kellene inkább figyelmet, energiát, s persze pénzt fordítani a kiutazási korlátozások, a határok lezárása helyett? A kontaktus-kutatásra, amit percízen kellene végezni. „Az nem járja, hogy nem tesztelik le koronavírusra egy olyan háztartás összes tagját, amelynek egyik tagjáról kiderült, megfertőződött” – mond egy elrettentő példát (megtörtént estet) Falus. Aki azt is abszurdnak tartja, hogy a hatósági karanténba tett embereket sem annak megkezdésekor, sem kifutásakor nem tesztelik le.

Pedig ma már minden feltétel adott a gyors, tömeges tesztekre, már csak azért is, mert megjelentek a nyálból és orrból végezhető tesztek is, amelyek pontossága jó. A tömeges tesztelésre már csak az iskolakezdés miatt is szükség lenne. Egy most készült amerikai (igaz, még nem kontrollált) tanulmány például azt mutatja be, hogy a gyerekek megfertőzik a tanárokat – erre még nem volt adatunk.

Minősíthetetlen, hogy miket engedélyeznek

A tömeges tesztelés, a kontaktus-kutatás mellett, szigorúan számon kellene kérni és ellenőrizni a maszkviselést, mégpedig a helyes maszkviselést – sorolta az állam feladatait a mai járványügyi helyzetben Falus. Mint mondta: arra is oda kellene figyelni, hogy normális áron, mindenki hozzá tudjon jutni a maszkokhoz. Ma ugyanis három közvetítőn keresztül lehet megvenni a maszkokat, s persze minden közvetítő ráteszi a saját profitját. „Hol van az a rengeteg maszk, amit behoztak tavasszal?” – tette fel a költői kérdést a járványügyi szakértő.

De volna még nagyon fontos állami teendő a fentieken túl is: az, hogy ne lehessen nagy rendezvényeket tartani. „A magam részéről minősíthetetlennek tartom a szeptember 4-ére meghirdetett Futball éjszakája rendezvényt” – adott hangot felháborodásának. (Az immár harmadik alkalommal megtartandó rendezvény keretében az ország több városában nyílnak meg a stadionok, labdarúgó központok; az első kettőn átlag 17,5 ezren vettek részt a programokon.) Falus szerint, ez óriási járványügyi kockázatot jelent, miként más tömegrendezvények is. „Elég kockázat az emberek számára a munkába- és onnan hazajárás, ne növeljük már ilyen és hasonló rendezvényekkel” – húzta alá.