Több fertőzött is van az InterContinentalban lakó dél-koreai munkások között

HírKlikk 2020. május 7. 19:00 2020. máj. 7. 19:00

A hvg.hu szerkesztőségét értesítette a szállodai egyik dolgozója, hogy az ott lakó dél-koreai munkások közül többen is koronavírus-fertőzöttek. A lap megkeresésére a szálloda megerősítette az információt.

300 dél-koreait, a gödi Samsung-gyár munkásait szállásolták el az InterContinental Budapestben. A külügyminisztérium megkeresésünkre úgy reagált, hogy Magyarországon az egyik kiemelt beruházó a dél-koreai Samsung SDI, és a beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése. A cég szakértői ezért érkeztek Magyarországra, ellátásukról és elhelyezésükről a vállalat gondoskodik – vázolta a helyzetet korábbi cikkére hivatkozva a hvg.hu.

A lap információi szerint, a dolgozók ellenőrzésen és koronavírus-tesztelésen estek át még Dél-Koreában. Az eredmény negatív lett, ezután az indulásig elkülönítették őket, magyarországi munkavégzésük ideje alatt pedig csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak. A két helyszín között a vállalat szállítja őket, és ezen kívül naponta kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.

A cikk megjelenése után, a szálloda egyik dolgozója arról értesítette a hvg.hu-t, hogy a hotelben lakó koreaiak saját tesztekkel érkeztek, és ezek alapján, úgy tudni, hogy már legalább négy embernél beigazolódott a koronavírus-fertőzés. Ők szobakaranténban vannak, és az ajtó elé rakják az ott dolgozók az ételt nekik.

Seidel Xenia, az InterContinental Budapest marketingvezetője a lap megkeresésére megerősítette, hogy a luxusszállodában elszállásolt szakértők között vannak fertőzöttek, bár pontos számot nem közölt: tájékoztatása szerint, néhány vendégnek pozitív lett a koronavírus tesztje, a hotel dolgozói pedig megtesznek mindent, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, és felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal is.

A cikk rámutat, hogy – amint arról mi is beszámoltunk korábban – nem a gödi az egyetlen gyár Magyarországon, ahová külön engedéllyel érkeztek nemrégiben munkások Dél-Koreából: az SK Innovation komáromi ipari parkjába 250 technikust hozott egy chartergép. Ők sem hagyhatják el a szállásukat, és naponta kétszer tesztelik őket.