Mindenki nyugodjon meg: nem 300, csak 250 koreait engedett be a kormány a határzár ellenére

HírKlikk 2020. május 6. 19:45 2020. máj. 6. 19:45

A külügyminisztérium szerint nem 300, csak 250 dél-koreai vendégmunkás érkezett Magyarországra április 5-én. Ezzel viszont elismerték, hogy a beutazási tilalom idején engedtek be külföldieket az országba.

A  24.hu írta meg, hogy Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese rákérdezett, mi igaz abból, hogy a magyar kormány dél-koreai vendégmunkásokat engedett be az országba április 5-én. A kérdés azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök március 16-án jelentette be, hogy külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére.

A hírportál viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a szocialista képviselő kérdése nem megalapozatlan: egy koreai lap ugyanis megírta, hogy az SK Innovation mintegy 300 dolgozója jött hazánkba charter járattal, hogy elektromos autóakkumulátor gyárat építsen a vállalatnak.

Gurmai kérdésére, hogy megszegte-e a kormány a saját maga által hozott beutazási tilalmat, Szijjártó Péter külügyminiszter helyett, Magyar Levente államtitkár válaszolt, és elismerte, hogy érkeztek Magyarországra vendégmunkások, azonban nem 300-an, csak 250-en.

Persze az államtitkár meg is indokolta a dolgot: nagyon fontos beruházásról van szó, a koreai cég már igen sokat fektetett be Magyarországon, az új gyár 2500 munkahelyet teremt, és speciális tudású, nélkülözhetetlen munkások érkeztek, akik voltak karanténban, és naponta kétszer megvizsgálják őket.

Azt viszont nem mondta, miként lehetséges, hogy a kormány minden további nélkül megszegheti a saját rendeleteit – ami, ha a koreai sajtó nem írja meg, talán ki sem derült volna.