Jelölteket állít az Új Világ Néppárt is az ellenzéki előválasztáson

Millei Ilona 2021. május 21. 19:45 2021. máj. 21. 19:45

Megállapodás született a hatpárti összefogás képviselői és az Új Világ Néppárt (ÚVNP) között, ez alapján pedig az Új Világ Néppárt jelölő szervezetként saját jelöltjeivel vesz részt az őszi előválasztásokon. Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a párt  előválasztáson való részvételével a kiábrándult Fidesz-szavazók és a bizonytalan választók is megtalálják a saját polgári oldaluk képviseletét.

Az ellenzéki előválasztásokon történő önálló indulás szándékával kereste meg az ÚVNP a szövetséget. A hat ellenzéki párt elnökei megvitatták az Új Világ Néppárt ellenzéki szövetséghez történő csatlakozási szándékát, valamint az általuk korábban elfogadott szabályok alapján, az előválasztáson való részvétel lehetőségét. Egyöntetűen úgy döntöttek, hogy szívesen várják az Új Világ Néppártot jelölő szervezetként az előválasztáson. Az ÚVNP elnöksége – a párt tagjai körében tartott szavazás eredménye alapján – úgy döntött, hogy elfogadja hatpárti összefogás által szervezett előválasztáson való indulás feltételeit. 

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke kijelentette: „meggyőződésünk, hogy az Új Világ Néppárt előválasztáson való részvételével a kiábrándult Fidesz-szavazók és a bizonytalan választók is megtalálják a saját polgári oldaluk képviseletét". A 2022-es országgyűlési választásokon való sikeres szereplés előfeltétele, hogy a választópolgárok jelenleginél sokkal szélesebb körét sikerüljön megszólítani. Az ÚVNP részvételével a pragmatikus polgári értékek kellő súllyal jelenhetnek meg a 2022 utáni új kormány munkájában.

A megállapodás értelmében a párt saját jelöltekkel vesz részt a hat párt által szervezett előválasztáson. Abban az esetben, ha az előválasztás során az Új Világ Néppárt teljesíti a hatpárti együttműködés által állított indulási feltételeket, és hivatalos jelöltjei közül annyian nyernek egyéni körzeti előválasztást, amely a parlamenti frakció alakításhoz szükséges – tehát minimum öten –, akkor az előválasztás után napirendre tűzik a hatpárti szövetség hétpártira bővítésének kérdését. Amennyiben az Új Világ Néppárt előválasztáson győztes jelöltjeinek száma nem éri el a frakció-alapításhoz szükséges létszámot, akkor jelöltjeiknek az előzetesen választott frakcióikban tudnak helyet biztosítani majd egyéni győzelmeik esetén.

Pálinkás József hozzátette: az ÚVNP 20–25 jelöltet tervez indítani az előválasztásokon. Jelöltjeik olyan, a szűkebb körzetükben vagy országosan is elismert személyek, akik a politikát nem hatalomtechnikának és üzletnek, hanem a közösség szolgálatának tekintik. Az előválasztási jelöltek személyéről az Új Világ Néppárt 2020. május 25-i közgyűlésén döntenek a párt képviselői.