Jó és rossz hírt is jelent Navalnij visszatérése Oroszországba

HírKlikk 2021. január 20. 05:00 2021. jan. 20. 05:00

Jó hír Vlagyimir Putyin ellenfelei számára, hogy Navalnij, a Kreml leghangosabb bírálója visszaérkezett Oroszországba, ami rendkívül bátor tett. Rossz hír azonban, hogy ez aligha jelent komolyabb előremozdulást az orosz ellenzék számára –  írta a több nyelven sugárzó német Deutsche Welle közszolgálati műsorszóró. 

Navalnijt megérkezése után azonnal őrizetbe vették, ám egyelőre „csak” vizsgálati fogságba helyezték, és ő maga, valamint a követői készen állnak a további harcra akkor is, ha hosszabb ideig börtönben marad. Egyrészt a Dumába szóló, szeptemberben esedékes választáson szándékoznak folytatni a küzdelmet. Navalnij úgynevezett „okos választási rendszerével” igyekeznek majd a lehető legtöbb szavazót elvonni Putyin Egységes Oroszország pártjától. 

Ez működhet is, mint néhány helyen a legutóbbi helyi választásokon – írja a Deutsche Welle, amely szerint azonban ez nem fog változtatni az ország politikai rendszerén, és nem fogja erősíteni az ellenzéket sem. Végtére is Oroszországban nincs valós ellenzék, legfeljebb fogatlan pszeudo-ellenzék létezik, ami nem tesz semmit a Kreml szándékai ellen. 

A rossz hír – és nem csak Putyin ellenfelei számára –, hogy mindezen Navalnij visszatérése nem fog változtatni. 

Mindezek ellenére, Navalnij márka: karizmatikus, eltökélt, nem fél, és ismert messze az ország határain túl is. Mi több: az ország legfontosabb ellenzéki politikusa lett, akitől a Kreml láthatólag valóban fél. Ezt eléggé világossá tette az érkezésével kapcsolatos, messze eltúlzott reagálás. A kormány fellépése az állam hatalmi demonstrációja volt hajlíthatatlan polgára ellen. 

Navalnij bátor, magányos harcos. Nincs mögötte párt, nincsenek mögötte tömegek. A korrupt tisztségviselőkről szóló videóit azonban milliók nézték meg. 

Néhány évvel ezelőtt főleg fiatal választók tömegei mentek az utcára az állam ellen. A kormány erőszakkal reagált a tüntetésekre, ezreket vettek őrizetbe, sokakat bebörtönöztek, és azóta sem szűnt meg a megfélemlítés. Navalniij érkezése előtt néhány aktivista a neten hívta a repülőtérre a támogatókat. Nem sokkal később felkereste őket a rendőrség Moszkvában és Szentpéterváron. Más ellenzéki aktivistákat bebörtönzéssel fenyegettek meg arra az esetre, ha megjelennek a repülőtéren, a helyszínen pedig Navalnij érkezése előtt több tucat embert őrizetbe vettek. Ez is mutatja, hogy a Kreml olyan ellenfél, amely él a hatalmával – írta a tudósító.