Jó eséllyel kancellár lehet az Osztrák Szabadságpárt populista vezére

HírKlikk 2024. szeptember 24. 17:00 2024. szept. 24. 17:00

Az Osztrák Szabadságpárt vezére radikalizálódott, ezért megnyerheti a vasárnapi választásokat – írta Bécsből Meret Baumann, a konzervatív-liberális svájci lap tudósítója. Provokatőrnek és populistának minősítette Kicklt, akiből azonban hiányzik a két előd, Haider és Strache karizmája, viszont sokáig túl agresszívnak számított, hogy a párt élére álljon. A másik kettő tehetséges népámító volt, ő viszont bizalmatlan és magának való. Egy megközelíthetetlen demagóg.

Magát csak a nép kancellárjaként emlegeti, ami tudatos provokáció, hiszen a kifejezés eredetileg a hitleri propagandából származik. Viszont ami másoknál tabutörésnek számít, arról ő jóformán magától értetődő természetességgel beszél. Leállítaná például a menedékkérelmeket és nem érdekli, hogy ez az európai jogba ütközik.

A Neue Zürcher Zeitung szerint ugyanilyen lazán értekezik az állítólagos nagy lakosságcseréről. Láthatólag élvezi a sajtó és a politikai ellenfelek felzúdulását. Nem riad vissza attól, hogy kapcsolatba kerüljön német-nemzeti diákszervezetekkel. De így is van esélye, hogy vasárnap után jogot formáljon a kormányfői tisztségre.

Így most Ausztriában vita robbant ki arról, hogy tűzfalat kell építeni vele szemben. Minden párt azt hangoztatja, hogy nem áll össze vele. Nehammer kancellár kijelentette, hogy a Szabadságpárt vezetője felelőtlen, félelmet szít és a többiek rosszul ítélték meg. Csakhogy – Németországgal és az AfD-vel ellentétben – az FPÖ már régen a politikai paletta szerves része, hozzátartozik a rendszerhez, amely ellen Kickl nem győz kirohanni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom