„Jó látni, hogy mennyire összetartanak az emberek"

Csanádi Dávid 2020. április 1. 17:43 2020. ápr. 1. 17:43

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerdán töltötte az első napot a PAPI - Program a Pécsi Idősekért önkénteseként, amely a legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartozó pécsieket segíti, hogy minél kevesebb fertőzésveszélynek legyenek kitéve. A politikus a Hírklikknek beszélt tapasztalatairól.

Mit ad ez a program az időseknek?

A PAPI program résztvevői az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében segítenek az idős pécsieknek, és ha jól tudom, a postai szolgáltatások is bekerülnek majd ebbe a körbe. Én ma tudtam elkezdeni az önkéntes munkát. Hétfőn még parlament volt, kedden pedig Budapesten akadtak feladatok. Ez egyébként így lesz továbbra is, amikor nincs parlament és nincs dolgom a fővárosban, akkor itt leszek és segítek.

Milyenek az első tapasztalatai?

Nagy igény van erre a munkára, sok idős ember kéri a segítséget. Nagyon lelkes csapat dolgozik az érdekükben, a szabályokat szigorúan betartjuk mi is, de azok is, akiknek segítünk. És igen hálásak az emberek, amiért segítséget kapnak. A program résztvevői mindannyian önkéntesek, sok az óvónő, dajka a csapatban, ők is mind önként vállalták a feladatot. Jó látni, hogy ennyire összetartanak az emberek, és hogy akiken segítenek, azok ennyire hálásak érte. Nagyon jók tehát a tapasztalataim.  

Megfelelően el vannak látva védőfelszereléssel?

Maszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőszert használunk. De, ahogy mondtam, akiknek vittük az élelmiszercsomagot szintén kesztyűt húztak. Mivel itt pénz is forog, van átadás-átvételi elismervény, de természetesen ennek aláírásakor is kötelező a gumikesztyű és mindenki saját tollat használ. A pénzt pedig nejlontasakban vesszük át. Tehát elmondhatom, hogy a szolgáltatást nyújtók és az azt igénybe vevők is nagyon odafigyelnek, de persze mindenkinek ez is az érdeke. És ezzel a segítséggel az idősek otthon maradhatnak, ahogy ezt a mostani korlátozó intézkedések megkívánják – de ez is a legjobb megoldás.

Mielőtt letettük a telefont, Tóth Bertalan üzent olvasóinknak: a lehetőségeihez mérten mindenki vigyázzon magára, és vigyázzunk egymásra is!

***

Pécsi olvasóink ide kattintva tudhatnak meg pontos információkat a PAPI – a Program A Pécsi Idősekért működéséről.