Joe Biden nyert!  

N. Vadász Zsuzsa 2020. november 7. 17:28 2020. nov. 7. 17:28

Az Egyesült Államok 46. elnöke Joe Biden. Három, fordulatokban gazdag napig tartott a feszültség. Utoljára 1992-ben történt meg, hogy hivatalban lévő elnök (George Bush) nem tudott újrázni. Biden felhatalmazása óriási: soha ennyien még nem szavaztak elnökjelöltre. Bel- és külpolitikában is nagy változások várhatók, a stílusról és a hangnemről nem is szólva. Simonyi András, portálunknak adott interjújában azt vetítette előre, hogy Biden is az USA vezetésével képzeli el a világot, de ő jobban fog támaszkodni a szövetségeseire, miközben többet is kér tőlük. Az USA ismét koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. „Magyarország jobb ha megkapaszkodik, mivel Biden Trumpnál sokkal jobban megérti, hogy a demokratikus, felvilágosult nyugat fennmaradása a tét, és ebben egyértelműen szembenáll Orbánnal”. A Simonyival készített interjút hamarosan teljes terjedelmében közöljük.

A CNN jelentése szerint, Biden elvitte Pennsylvaniát, azzal 20 elektori szavazatot, s ezzel 273 elektorral a háta mögött lett új elnök.

Az USA következő elnöke az eddigi legidősebbként kezdi meg terminusát: Biden beiktatása előtt már betölti a 78. életévét. Vérprofi politikus, egész életét a politikában töltötte. Pennsylvaniában született, 1942. november 20.-án. 1972-től kezdve több mint három évtizeden keresztül  Delaware állam szenátoraként, a kongresszus felsőházában tevékenykedett, hatszor választották újra. 2009-től két terminuson keresztül Barack Obama alelnöke volt. Családi tragédiákkal kísért élete során, harmadszor indult elnökválasztáson, ezek szerint nála is működik a „három a magyar igazság”.

Nem semmi elnökválasztás eredménye derült ki most, három nappal a választás után. És még ez sem végleges eredmény, hiszen van olyan csatatér állam, ahol egyelőre nincs eredmény. Ám az igen faramuci amerikai választási rendszer miatt, az a jelölt, aki elnyer 270 elektort, az az elnök a következő négy évre. S Biden most elérte a bűvös számot.

A győztesről nem lehet elmondani, hogy nem álltak mögötte szavazók tízmilliói. Igaz, ez áll a vesztes Donald Trumpra is. Ami már most biztos (végleges adatok még nincsenek): 120 éve a legmagasabb arányban voksoltak az amerikaiak, a jogosultak 66,4 százalékára becsülik az urnákhoz járulók arányát. Négy éve Trumpot úgy választották meg, hogy a jogosultak 60 százaléka állt mögé.

Soha még annyi szavazatot győztes nem kapott, mind Biden, aki minimum 4 millió vokssal söpört be többet, mint ellenfele, a hivatalban lévő elnök ( a különbség még tovább nőhet, ahogy az utolsó szavazatokat is számba veszik.). Sovány, de vigasz lehet Trumpnak, hogy soha vesztesre sem szavaztak annyian, mint rá.

A rekordok sora itt nem áll meg: soha ennyi előzetesen leadott szavazat nem volt – több mint 100 millióan voksoltak a választás napját megelőzően – vagy személyesen vagy levélben. Összesen durván 160 millió szavazatot adtak le. Négy éve több mint 37 millióval kevesebben vettek részt a választáson.

A választást eddig sem úriemberként kezelő Donald Trump és csapata részéről az eddigieken túl, további jogi csatározások, hamis vádaskodások és hazugságok várhatók. Dacára annak, hogy még saját pártjának több szenátora szerint sincs sok keresnivalója, a vádak nem igazán megalapozottak. Az egyik legtekintélyesebb republikánus szenátor, Mitt Romney Twitter üzenetében egyenesen leszögezte, hogy ugyan az elnöknek joga van újraszámlálást kérni, de téved, amikor olyanokat állít, hogy a választást elcsalták, „ezzel árt az amerikai és a globális szabadság ügyének, gyengíti a köztársaság alapjait jelentő intézményeket, és meggondolatlanul a destruktív és veszélyes indulatokra játszik rá”.

Pénteken ellentmondásos hírek szivárogtak ki arról, hogy mire készül még Trump. Egyes hírek szerint, közölte környezetével, hogy nem lesz hajlandó elismerni Biden győzelmét, még akkor sem, ha már látszik, hogy nincs esélye megszerezni a szükséges 270 szavazatot. Egyébként az amerikai törvények szerint, erre nincs is szükség, csak a hagyomány diktálja, hogy a vesztes gratuláljon a győztesnek, s elismerje a saját vereségét. Ugyanakkor Trump egyik gazdasági tanácsadója szerint, nem kell bonyodalmaktól tartani az átadás-átvételt illetően.

Mindenesetre a demokrata párti – immár leendő – elnök csapata erre úgy reagált, hogy „az Egyesült Államok kormányzata képes kitessékelni a Fehér Házból a birtokháborítókat”.