Jogállami kérdést vet fel a Magyarországon fogva tartott EP-képviselő elleni vád

HírKlikk 2024. június 14. 18:15 2024. jún. 14. 18:15

Ilaria Salis és Fredi Beleri, az Európai parlament frissen megválasztott két új képviselője könnyen tüskévé válhat Magyarország, illetve Albánia körme alatt, mert az ellenük felhozott politikai vádak a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket vetnek fel.

Fredi Beleri a középjobb görög Új Demokrácia párt jelöltje. Egyikük sem lesz kellemes azoknak az országoknak a számára, ahol letartóztatták őket, mert mind Magyarországon, mind Albániában felmerül a kérdés, hogy mennyire független az igazságszolgáltatás.

Az Euronews szerint Salist, a Magyarországon jelenleg házi őrizetben tartott olasz tanárnőt várhatóan hamarosan szabadon bocsátják az EP képviselőkre vonatkozó immunitási szabályok alapján, és azután apja szerint pihenésre van szüksége.   

Belerire is érvényes lehet az igazságszolgáltatás elfogultságának vádja. Ő görög állampolgár, és azzal a váddal ítélték el, hogy szavazatok vásárlásával győzött a polgármester-választáson a dél-albániai Himarában. Beleri albániai pártjának főtitkára, Marn Suli szerint a vád tisztán politikai, nincs rá bizonyíték.

Belerit nem helyezik automatikusan szabadlábra, mert Albánia nem tagja az EU-nak, de két éves börtönbüntetése szeptemberben letelik.

Beleri mellett számos brüsszeli képviselő szót emelt. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pedig – mielőtt felvette pártja listájára Belerit – egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy akadályozni fogja az Albánia uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokat.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom