Jogerős ítélet született a Ligetvédő aktivisták ügyében

HírKlikk 2021. május 12. 17:40 2021. máj. 12. 17:40

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében – tudatta a bíróság közleményben.

A másodfokú ítélet szerint a vádlottak 2016. július 6-án a Városliget megújítását célzó Liget Budapest Projekt során építési területté nyilvánított Hungexpo-épület előtt zajló, az épület lebontása és a fák kivágása elleni tiltakozáson vettek részt. Az esti órákban a vádlottak a Hungexpo területét határoló kerítésre az Olof Palme sétány oldalán felszerelt OSB-lapokat erőszakkal ledöntötték, rúgták, ütötték, a védőfóliát levágták, letépték.

Az ügyészség szerint a vádlottak olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ezért őket csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével vádolta.

Korábban az első fokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság nyolc vádlottat száz-száz óra fizikai munkakörben végzendő közérdekű munka büntetésre ítélt, egy vádlottat pedig bizonyítékok hiányában felmentett az ellene emelt vád alól.

Szerdán a Fővárosi Törvényszék – az elsőfokú bíróság tényállását helyben hagyva – leszögezte, hogy bár az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint „Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához...", azonban a vádlottak cselekménye ezt meghaladta, és ezzel elkövették a garázdaság bűntettét.

A törvényszék ugyanakkor az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, azt is kimondta, hogy az elkövetés óta eltelt öt év olyan mértékű időmúlás, amely miatt a büntetéssel elérni kívánt célok megrovás útján is biztosíthatók. A másodfokú bíróság ezzel az intézkedésével rosszallását fejezte ki a vádlottak cselekménye miatt és felhívta a figyelmüket arra, hogy a jövőben tartózkodjanak más, hasonló jellegű tettek elkövetésétől.

A törvényszék indokolásában kiemelte azt is, hogy a kilencedrendű vádlottat bűncselekmény hiányában mentette fel, miután a cselekmény elkövetésében nem vett részt, csupán nézte, tapsolt, ez azonban nem bűncselekmény.

Forrás: MTI/Hírklikk