Jogi segítséget kaphat az érettségi közben kirúgott történelemtanár a PSZ-től

Millei Ilona 2023. május 28. 14:30 2023. máj. 28. 14:30

A diákjai érettségije alatt azonnali hatállyal kirúgott történelemtanárnak a hivatalos indoklás szerint azért kellett távoznia a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumból (DLSB), mert a gyakornokiból Pedagógus I-be való szakmai minősítésekor két százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől, a szakmai elkötelezettségét értékelték alacsonyra. Sokan viszont úgy gondolják, a fiatal tanárt pont azért tették lapátra, mert „szakszervezeti vezető, a sztrájkok egyik mozgatója volt”, és a döntés felülről érkezett.

Balatonalmádiban azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya – írta meg a 444.hu.

Milkovics Márton fiatal tanár, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, és több tiltakozást is szervezett helyben. A hivatalos indoklás szerint azért kellett távoznia a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumból. (DLSB), mert a szakmai minősítése (gyakornokból PedI-be ) két százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől – egészen pontosan a szakmai elkötelezettségét értékelték alacsonyra. Így most a tankerület egyik iskolájában sem taníthat – miközben szintén tanár felesége otthon van nemrégiben született gyerekükkel, s gyermekgondozási díjat (gyed) kap. Az elbocsátás okáról a veszprémi tankerületi központ csak szűkszavú választ küldött a veszprémkukac.hu megkeresésére: „a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium egyik gyakornokának jogviszonya a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 64. § (8) bekezdése alapján a törvény erejénél fogva szűnik meg. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi központnak a jogszabály a konkrét esetben mérlegelési jogkört nem biztosít.”

Sokan viszont úgy gondolják, a fiatal tanárt pont azért tették lapátra, mert „szakszervezeti vezető, a sztrájkok egyik mozgatója volt. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, a diákok szerint az intézményvezető sem értett vele egyet.” Ahogy erről egy az ügyről egy helyi csoportba feltöltött, már több mint négyezerszer megosztott poszt tanúskodik. 

A tanármozgalmakban aktív noÁr mozgalom az ügyben azt posztolta: „a tanár kirakat kirúgása mögötti valódi ok az az, hogy nem maradt csendben, nem hagyta magukra a kollégáit és a diákjait ebben a rohadék rendszerben, és harcolt egy jobb oktatásért. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, ahogy az összes eddigi kirúgás is.”

Milkovics Márton a diákjai történelem érettségijeit még kijavította, azt azonban nem tudni, hogy a szóbelin ki fogja őket vizsgáztatni.

Diákjai sorfalat állva, a „Mi vagyunk a Grund”-ot énekelve búcsúztatták, miközben a nevét skandálták. Ő maga egyelőre nem nyilatkozik. 

Megkérdeztük a Pedagógusok Szakszervezetének Veszprém megyei elnökét, ő mit tud az esetről. Lechner Andrást a PSZ XXXV. tisztújító kongresszusán (május 18 -21), vagyis pár nappal a történelemtanár kirúgása előtt választották meg a tisztségre. Azt mondja, kollégájával a szakszervezet régóta kapcsolatban áll és az interneten ő is kapcsolatba lépett vele. Milkovics Márton azt írta, olyan sokkot kapott, hogy most semmit nem kíván ebben az ügyben nyilatkozni. Nagyon kérte, hogy ezt a kérését mindenki tartsa tiszteletben, majd nyilatkozik erről az egészről, amikor alkalmasnak találja rá az időt. Megyei elnökként Lechner András megígérte, hogy mint minden PSZ tagnak, úgy a szakszervezet neki is minden jogi segítséget megad, ha kéri. De ezt neki kell kezdeményeznie. 

A megyei elnök elmondta, hogy csütörtökön, június 1-jén Veszprémben is utcai fórum lesz az oktatásért. A „LEVEGŐT!” című rendezvényen nemet mondanak majd az erőszakra és a státusztörvényre is. Meghívójukon az áll: „A kormány olyan új törvényt tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk!” A találkozó 17 órakor lesz Veszprémben, a Szent Imre téren (Kossuth utcai szökőkút). Az eseményt a Veszprém a közoktatásért csoport szervezi.

Lechner András reméli, sok szülő megy majd el a rendezvényre, a beszélgetésen sok kérdésre választ kaphatnak.