Jöhet a 410-es euró

HírKlikk 2024. október 27. 08:20 2024. okt. 27. 08:20

Betette a kaput Izrael csapása a magyar devizának.

Jelentős gyengülést láthattunk a forint árfolyamában a héten, amit elsősorban nemzetközi folyamatok, többek között a földgáz világpiaci árának emelkedése okozott, ami közel 10 százalékos volt – foglalta össze az Index. Emellett a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Az euróval szemben utoljára 2022 decemberében, míg a dollárral szemben 2023 októberében volt utoljára ilyen gyenge a forint. A forint a hetet az euró ellenében kismértékben a 400-as lélektani határ felett kezdte, azonban már hétfőn gyengülést láthattunk, átmenetileg 402 közelében is járt a jegyzés.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint a forint gyengülésében a nemzetközi hangulat játszhatta a legnagyobb szerepet, a dollár erősödött az euróval szemben, így pedig a hazai valuta az elmúlt időszakban megszokottnak megfelelően, együtt gyengült a cseh koronával.

Rodic Ádám, az MBH Elemzési Centrum elemzője rámutatott, ugyanakkor a forint vissza tudott erősödni a 400-as szintre a jegybanki kamatdöntést megelőzően.

Az MNB kedden a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, valamint kommunikációjában is meglehetősen szigorú hangnemet ütött meg, azonban ez sem tudta a 400-as lélektani határ alatt stabilizálni az árfolyamot.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom