Jöhet a céges bringa

HírKlikk 2020. augusztus 2. 10:17 2020. aug. 2. 10:17

Munkavállaló, munkáltató és a gazdaság is jól járhatna a Magyar Kerékpárosklub egyik új, összetett elgondolásával.

A Magyar Kerékpárosklub szolgálati kerékpárral és anyagi ösztönzőkkel népszerűsítené a kerékpározást. A szervezet által készített hatástanulmányt már a miniszterelnökhöz és a pénzügyminiszterhez is eljuttatták.

A klub úgy gondolja, hogy anyagi támogatás mellett, több tízezerrel emelkedne a bringások száma. Az Infostart számol be arról, hogy Halász Áron, a Magyar Kerékpárosok Klubjának szóvivője arról beszélt, hogy a szervezet egy tanácsadócéggel közösen, nemzetközi példák alapján elkészített tanulmánya az egész országra kiterjeszthető javaslatokat tesz a kerékpáros munkába járás népszerűsítésére. A munkahelyig biciklivel megtett távolság után például fix kilométerdíj bevezetését javasolják.

„Ennek a javasolt mértéke a KPMG tanulmánya szerint 15-45 forint, és ezt a munkáltató adómentes juttatásként nyújthatná. Persze eldönthetné, hogy adja-e, és milyen mértékben” – részletezte a szóvivő és hozzátette, hogy jó lenne, ha a vállalati autót le lehetne fordítani vállalati kerékpárra, és ez is adómentes juttatás lehetne, mint például Belgiumban, ahol az ilyen költségek 120 százalékos elszámolhatóságával ösztönzik ezt a folyamatot.

A kerékpáros klub tanulmánya szerint, az ösztönzők bevezetésével tíz év alatt 115 ezerről 170 ezerre nőhet a városokban kerékpározók száma, ami évi 5000 tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást Magyarországon.

„A kerékpárral járó munkavállalók egészségesebbek lesznek, és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. Nagyon sok gazdasági hatása is van a hétköznapi kerékpározásnak a helyi kiskereskedelemre, akár a hazai kerékpárgyártásra, forgalmazásra is” – részletezte Halász.

A szervezet már eljuttatta javaslatát a Miniszterelnökséget vezető és az innovációért és technológiáért felelős tárcavezetőnek, valamint a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának is.