Jönnek az arcfelismerő térfigyelő kamerák

HírKlikk 2021. június 10. 18:35 2021. jún. 10. 18:35

Egyelőre csak Siófokon, ez a minta projekt. Lengyel Róbert polgármester tájékoztatott arról, hogy arcfelismerő rendszerrel egészítik ki Siófokon a Petőfi sétány térfigyelő kamera-rendszerét.

A polgármester szerdán a Facebook-oldalán közölte, hogy „jelenleg 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. A tendernyertes beszállító cég, a Dahua részéről ez egy minta projekt, így tőlük is kiemelt támogatást kaptunk a megvalósításhoz."

Kifejtette, ez azt jelenti, hogy ha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást, vagy akár verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik.

Az ügyről beszámoló 444 viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett Dahua Technology szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában. Az ő arcfelismerő rendszereiket is bevetik a nyugati Hszincsiang tartományban élő muszlim kisebbség erőszakos asszimilációjában. Emiatt a Dahua 2019-ben felkerült az amerikai kormány feketelistájára is, sőt, 2021 márciusában az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) „elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítette a Dahua szolgáltatásait és eszközeit.

Idén június elsején pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association is kizárta soraiból a Dahuát, mivel szerintük megsértette a szervezet etikai szabályait.