Jourová a Hírklikknek: „természetesen nem fogjuk válasz nélkül hagyni”

NVZS 2020. szeptember 30. 12:05 2020. szept. 30. 12:05

„Láttuk Orbán Viktor levelét és természetesen nem fogjuk válasz nélkül hagyni azt” – tudatta a Hírklikkel Věra Jourová csapata. Portálunk kérdésére világossá tette, hogy a bizottsági elnökhelyettes a jogállamiság kérdésében szorosan együttműködik Ursula von der Leyen elnökkel, akinek teljes bizalmát élvezi. „Jól ismertek aggodalmaink Magyarországgal kapcsolatban a jogállamiság kérdésében és ezek benne vannak a szerdán bemutatandó jelentésben is” – válaszolták megkeresésünkre.

Azután fordultunk Věra Jourovához és csapatához, hogy tegnap nyilvánosságra került, Orbán Viktor levélben követelte von der Leyentől Jourová menesztését, amiért az elnökhelyettes – szerinte – közvetlen politika támadást intézett a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen, s egyben megalázta Magyarországot és a magyar embereket. Azt is jelezte, hogy megszakít minden kapcsolatot Jourovával, aki – miként (a Hvg360 alapján) mi is beszámoltunk róla – a Spiegel német hetilapban beszélt a magyar jogállamiság helyzetéről. Olyanokat mondott, mint hogy amit Orbán csinál, még csak nem is illiberális; s hogy félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Az interjúra Orbánék hisztérikusan reagáltak, először Varga Judit igazságügyi miniszter, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keménykedett, majd az Orbán-levelet követően Deutsch Tamás is beszállt a harciaskodásba. S persze a teljes csatlós média is nekiesett a bizottsági elnökhelyettesnek, követelve annak azonnali távozását. 

A heves és ideges reakció érthető – mutatott rá a Hírklikknek Balázs Péter, rámutatva: „Orbán egyre jobban fél a jogállamisági vizsgálattól. Ezért támad ilyen vehemensen, ezért exponálja magát a közösség előtt. Ugyanis az elemzés készítői a magyar miniszterelnök felvetéseit figyelembe véve készítették el a jelentésüket...Orbán Viktor kérésére nem csak egy-két országot vizsgálnak, hanem minden államot. Ez megtörtént. Orbán kérte, hogy ne legyen ’kettős’ mérce. Nem lesz. Egyetlen mérce mellé állítják majd az összes uniós tagállamot. Ki fog derülni, hogy a magyar demokrácia helyzete miben tér el a többi tagországétól. Így talán még kínosabb lesz a magyar miniszterelnök számára, hogy mit művelt a magyar demokráciával.  Ezért próbál elővágásokkal menekülni, csak ez nagyon gyenge stratégia”.

Az időzítés sem véletlen, hiszen a jelentést ma mutatják be.

Jourová portálunknak ezzel kapcsolatban leszögezte: „Jól ismertek aggodalmaink Magyarországgal kapcsolatban a jogállamiság kérdésében. Ezekkel foglalkozunk a jogállamisági jelentésben, amelyet szerdán mutatunk be. Ebben a jelentésben megbecsüljük a jogállamiság helyzetét a tagországokban. A jelentés célja egy eszközt biztosítani a tagállamok és az Európai Parlament közötti párbeszédhez”.

Jourová egyébként a Politico európai kiadásának annyit mondott, hogy „egy demokráciában mindenkinek lehet bírálni a tetteit”. Hozzátette, hogy mélységesen tiszteli a magyarokat és a döntéseiket. Egyébként pedig nem akar személyeskedésekbe belemenni.