Jourova: látszik, hogy Magyarországnak égető szüksége van az uniós pénzre

HírKlikk 2023. május 16. 17:33 2023. máj. 16. 17:33

A cseh külügyminiszter visszautasította, hogy Orbán Viktor a minap az európai integrációt Hitler terveihez hasonlította. Jan Lipavský egyben leszögezte: senkinek sem kötelező az európai közösség tagjának lenni. Ezzel egy időben Věra Jourová uniós biztos elmondta: a magyarok nem akarnak vele fényképezkedni Brüsszelben, hogy elkerüljék „az otthoni zaklatást”.

Az Euractiv arról a televíziós beszélgetésről számolt be most, amelyen Lipavský Orbán Viktor pénteki, Veszprémben elhangzott beszédével kapcsolatban  jelentette ki: „Senki nem kényszeríti a magyarokat arra, hogy benne legyenek ebben a közösségben, ha ezt kényelmetlennek érzik”.

A beszélgetésben szintén részt vett Věra Jourová uniós alelnök, biztos, aki azt hangsúlyozta, hogy az Orbán mostani kijelentéséhez hasonlók rontják a magyarok hírnevét. A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy demokratikus államnak tekinti-e még Magyarországot, az uniós biztos azt mondta: „Ezzel kapcsolatban már régen súlyos kétségeim vannak”. Hangsúlyozta azonban, hogy Orbán retorikája ellenére akadnak magyar diplomaták, akik még mindig nyitottak esetleges kompromisszumokra a konszenzust igénylő kérdésekben, így a szankciók ügyében. „Vannak keményen dolgozó magyar tisztségviselők, akik tárgyalnak velünk az igazságszolgáltatást érintő reformokról, vagy a közbeszerzésekről”. Hozzátette: a magyar tisztségviselők megközelítése azt mutatja, hogy az országnak „égető szüksége van pénzre”.  Jourová a tévébeszélgetésben azt is elmondta, az őt Brüsszelben felkereső magyar diákok, tanárok, vagy szervezetek „titokban akarják tartani ezeket a találkozókat”, és nem akarnak szelfiket készíteni vele, hogy „otthon ne érje őket zaklatás”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom