Jövő júniusig nem lesz börtönlátogatás

HírKlikk 2020. október 31. 09:40 2020. okt. 31. 09:40

A rabok másfél évet hagyhatnak ki a végén a személyes kontaktusokból – a mostani előrejelzés szerint –, mert csak jövő júniusban fogadhatnak leghamarább látogatót.

Bár korábban az volt a terv, hogy október 31-ével bezár a tököli rabkórház és az ellátásra szoruló fogvatartottakat valamennyi magyar fegyintézetből november elsejétől már a Berettyóújfaluban felépült új, de kisebb kórházba szállítják, a koronavírus járvány – vagy tán nem csak az – kissé felülírta az előzetes menetrendet – számolt be a szombati Népszava.

Szeptember végén még azt írta az Átlátszónak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs főosztálya, hogy „2020. november 1-jétől Berettyóújfaluban megkezdi működését a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ, amely új egészségügyi intézményünk a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának állami alapfeladatait átveszi, így a tököli börtön területén működő kórház 2020. október 31-én megszűnik”.

A hét közepén azonban a Népszava börtönökben kialakult járványhelyzettel kapcsolatos kérdéseire válaszolva, már nem hozták szóba a keleti határ mellett megépült kórházat, csak a tököli régi egészségügyi intézményt nevezték meg, ahová a fertőzötteket szállítják. Kérték, hogy tegyék egyértelművé, mikortól lép be az ellátásba az új kórház, de választ nem kaptak. Berettyóújfaluban a lap talált olyan, az építkezésen dolgozó kivitelezőt, aki szerint, technikailag átadható lenne az intézmény akár hétfőn, mások viszont arról beszéltek, a 200 fősre tervezett dolgozói létszámot nem tudták feltölteni és a jelentkezők felkészítése is csak a jövő év elején fejeződik be, a munkát tehát nem lehet elkezdeni.

A BVOP a Népszava kérdésére arról tájékoztatott, hogy a hazai börtönökben október 29-én 37 fogvatartott volt koronavírussal fertőzött, a munkatársak közül pedig 128. A fogvatartottak közül eddig 104-en gyógyultak ki a betegségből, a személyi állomány tagjai közül pedig 78-an. Halálos áldozatot eddig nem követelt a járvány a magyar börtönökben.

Forrás: Népszava