Kaczynski távozása után elindul a konzervatív tábor kettéhasadása

HírKlikk 2022. január 17. 20:40 2022. jan. 17. 20:40

A jogállami vita a versengés kiéleződésével fenyeget a lengyel jobboldalon, ahol Mateusz Morawiecki kormányfő, illetve a keményvonalas Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szeretne a hamarosan visszavonuló Jarosław Kaczynski örökébe lépni – állapítja meg előfizetői számára elérhető cikkében a The Financial Times.

A 2023-as lengyelországi választásokig persze aligha változik a hatalmi felállás, de a Polytika Insight egyik szakértője szerint, amint az ország erős embere lelép a színről, megindul a konzervatív tábor kettéhasadása, mert nehéz elképzelni, hogy a két rivális egy csónakban evezne tovább. Más az elképzelésük, a hátterük, a céljuk, nem valószínű, hogy békét kötnének. Morawiecki, a volt bankár viszonylag mérsékelt, akiből a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) valódi vezéreként Kaczynski azért csinált politikust, hogy javítsa a viszonyt az Európai Unióvalval. Ziobro  viszont radikális, ám mivel a szövetségnek immár nincs többsége a törvényhozásban, nagyon felértékelődött a szerepe. A miniszterelnökről azt mondják a hívei, hogy lát esélyt a jogállami ellentétek rendezésére, és arra, hogy a lengyelek hozzájussanak a támogatáshoz a koronaalapból, Ziobro zavarórepülései viszont rontják ezeknek a próbálkozásoknak az esélyeit. 

Elemzők mégsem gondolják, hogy a jövő évi választás előtt szétválnának a két párt útjai, mert a PiS végképp kisebbségbe kerülne. Ha viszont Ziobro pártja egyedül indulna, nem biztos, hogy be tudna jutni a parlamentbe. Hosszabb távon nagyon valószínű, hogy a politikus le akar válni, csak ahhoz olyan mozgalom kell, amely egyedül is életképes. Ennek érdekében már most készíti elő a terepet, hogy még inkább Európa-ellenes jelszavakkal maga köré gyűjtse az ilyen erőket – írta a lap.

 

Forrás: MTI/Hírklikk