„A felcsúti kisvasúthoz képest, a budapesti parkolási rendszer bonyolultabb"

Harkai Péter 2020. május 29. 12:29 2020. máj. 29. 12:29

Orbán Balázs államtitkár, keddi sajtótájékoztatóján többek között bejelentette, hogy a kormány július elsejéig kitolja az április 6-án meghirdetett budapesti ingyenes parkolás lehetőségét. A döntéssel kapcsolatban kikértük a fővárosi vezetés véleményét az eddig is jelentős káoszt okozó rendelet valódi okáról.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint, ez a határozat egyértelműen illeszkedik abba a támadássorozatba, amivel a kormány nem csak a fővárost, hanem az egész önkormányzatiságot támadja. Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy mindezzel nem önmagában az önkormányzatokat és politikusait, hanem a mögötte álló embereket és a lakosokat támadja.

Véleménye szerint, amikor az önkormányzatokat kivéreztetett helyzetbe hozza a kormány, akkor azt veszélyezteti, hogy ezekből a vérszegény forrásokból kényszerülnek finanszírozni, hogy járjanak a buszok, a szemétet eltakarítsák a közterületről, hogy működni tudjon a város. Budapesten az elmúlt hetekben, főként, hogy lassan működni kezdenek a normális hétköznapok, de az ingyenes parkolást továbbra is fenntartják, egyre nehezebb a normalizálódó hétköznapokat kulturált keretek között tartani. Megsokszorozódik az ingyenes parkolást keresők száma, a szabálytalanul parkoló járművek ellepik a főváros frekventált területeit.

– Jómagam is számos visszajelzést kapok, hogy 15-20 perces keringések indultak meg olyanok részéről, akik akár az otthonuk, akár a munkájuk révén, képtelenek biztonságban tudni a hétköznapi életükhöz alanyi jogon járó komfortjukat. Nem ritka, hogy letáborozott lakókocsik okoznak akadályt a belvárosban, elakadnak a közforgalmi szolgáltatások, az árurakodás – mindezek konkrét és áttételes értelemben is anyagi hátrányokat okoznak és nem csak a fővárosi önkormányzat számára.

Arra a kérdésre, hogy mekkora bevételkiesést jelent a parkolási bevételek visszatartása, a főpolgármester-helyettes nem ebben látja a valódi veszteséget:

– A bevételkiesésnél komolyabb problémát okoz a kialakuló káoszhelyzet, ami megkeseríti Budapest életét. Értem én, hogy a felcsúti kisvasúthoz képest a nagyvárosi parkolás rendszere némileg bonyolultabb történet, de ettől a helyzettől is politikai hasznot remél és két legyet üt egy csapásra a kormány. Káoszt teremt és az árát is velünk fizetteti meg. E mellé tehetjük azt a költségvetési tervezetet, amit benyújtottak az országgyűlésnek, és erős szándék mutatkozik ennek elfogadásával az önkormányzatok megfojtására. Ráadásul kitolhatják a jövő évre is a gépjárműadó elvonásával. Mindez eléggé egyértelmű üzenet Orbán szándékáról, hogy a válságon próbáljon nyerészkedni.

Arról még főpolgármester-helyettesként sem kap érdemben hivatalos kormányzati információt, hogy a július elsejéig tervezett ingyenes parkolás dátuma hiteles-e vagy ezt is módosíthatják még és belecsúszik a nyári turizmus időszakába, ami valóban vészjósló káoszt teremthet:

– Akár csak önök, mi is a sajtóból értesülünk még a minket érintő kérdések egy részéről is. A július elsejei dátumot szintén a médiából ismerjük, ekkor tudjuk érdemben felmérni az ingyenes parkolás negyedéves hatását. Addig is kénytelenek vagyunk megértő türelmet kérni a budapestiektől, akik az elmúlt hónapokban hősiesen és bátran alkalmazkodtak a kialakult szabályokhoz, még ha az utolsó heteket is megnehezíti a kormány.