Kaotikus bohózat a Szuperkupa-döntő körül

HírKlikk 2020. szeptember 24. 16:54 2020. szept. 24. 16:54

„A tudatlanság és felelőtlenség tettének” minősíti a Szuperkupa döntőjének budapesti megrendezését a Yahoo sportoldalán megjelent írás, amely szerint a döntő hetek óta túl kevés figyelmet keltett. Ezzel a Yahoo is csatlakozott a nemzetközi sajtó számos orgánumához, amely hasonlóan élesen bírálja, hogy az UEFA mindenáron ragaszkodik a tervéhez. A kommentár emlékeztet rá, hogy Magyarországon a sok koronavírus-fertőzés miatt, szeptember 1-je óta beutazási tilalom van érvényben. „Őrület, hogy az UEFA az elmúlt hetekben minden kérdésre azt válaszolta: nincs szükség B tervre” – áll az írásban.

A müncheni Allianz aréna parkolóházában hatalmas transzparenst feszítettek ki ezzel a felirattal: „Szuperkupa? Szuperbiztonság!”. Az ott felállított, ingyenes tesztelő ponthoz azok jöttek, akik jegyet vásároltak a meccsre. Az ott lévő orvos egyébként arról számolt be a Yahoo-nak, hogy ugyan sokan megcsináltatták a tesztet, de jelezték, hogy még meglátják, elmennek-e Budapestre. A beszélgetés időpontjában a 2100 bejelentkezett szurkoló közül 800 már lemondta a részvételét, és a számuk azóta tovább nőtt, nem utolsó sorban azért, mert az UEFA visszafizeti a jegy teljes árát.

Ez nem csoda a riporter szerint, hiszen a Szuperkupa-projekt már egy hónapja kudarcra ítéltetett, amikor világossá vált, hogy Budapest a jelenlegi napi fertőzésszámokkal kockázatos hellyé válik. „Tudatlanság és felelőtlenség tekintetében felülmúlhatatlan, hogy az UEFA kitart a terve mellett, hogy 20 ezer néző előtt játsszák le a mérkőzést. Ám még ennél is nagyobb őrület, hogy a szövetség az elmúlt hetekben minden kérdésre azt válaszolta: nincs szükség B tervre, mert csak olyan jegytulajdonosokat engednek beutazni, akiket előzőleg teszteltek” – írta a szerző.

A szurkolóknak ugyan semmi keresnivalójuk egy kockázatosnak nyilvánított területen a stadionban, de a probléma nem a be-, hanem a kiutazás, ugyanis a Robert Koch Intézet szabályai szerint, nem szükséges teszt, vagy kéthetes karantén, ha valaki 48 órán belül visszatér. „Ezt meg fogjuk változtatni, meg kell változtatni. Nem kockáztathatjuk meg 2-3 ezer emberrel, akik aztán egy győzelem után érthető módon, összevissza ölelkeznek, hogy jöjjön egy hatalmas fertőzési hullám” – szögezte le Markus Söder bajor miniszterelnök hétfőn, hozzátéve, hogy az UEFA Szuperkupa mérkőzése nem válhat szuperterjesztő eseménnyé. (A szerk. megj.: a bajor parlament el is fogadta a módosítást.) A munkaviszonyban álló szurkolók számára ezzel kevésbé vonzóvá vált a budapesti utazás. „Söderből a józan ész beszél, ami Aleksander Ceferin UEFA-elnök körül már elveszett. Nem tűnik alaptalannak az a pletyka, amely szerint Ceferin Csányi Sándor magyar alelnöknek akar személyes szívességet tenni a meccs budapesti megrendezésével. A szövetség szűklátókörű magatartása azonban alighanem azzal is magyarázható, hogy elhatározását az elmúlt hetekben nem érte elég bírálat az egyesületek és szövetségek részéről. „A kaotikus bohózatba beleillik, hogy éppen Rummenigge, az FC Bayern, valamint az Európai Klubok Szövetségének (ECA) elnöke meg sem próbálta a köz érdekében meggyőzni az UEFA-t, hogy találjanak kevésbé kockázatos megoldást, és tegyék át a meccset egy kevésbé fertőzött országba, vagy rendezzék meg nézők nélkül. „Bohózat, de olyan bohózat, amelyet már egy hónappal ezelőtt le lehetett volna állítani” – ­ írta a szerző.