Kapás Róbert: a Sakkolimpia újabb lehetőség, hogy az ország megmutassa magát

Németh-Kállai Szilvia 2024. szeptember 12. 15:20 2024. szept. 12. 15:20

Jövő vasárnapig tart a magyarországi Sakkolimpia, amely komoly súllyal rendelkező esemény és jelentős presztízst jelent a rendező országnak. Egyebek között erről beszélt a Hírklikknek Kapás Róbert versenyigazgató. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon mindig is nagy becsben tartották a sakkot, a férfi és a női csapat is volt már olimpiai bajnok. 

Mi a jelentősége Magyarország számára az eseménynek? – kérdeztük a 45. Sakkolimpia versenyigazgatóját. Mint mondta, ez egy hatalmas profi esemény, amit ráadásul a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) alapításának 100. évfordulóján rendezhet meg Budapest. Hozzátette, semmiképpen sem jó üzlet a rendezvény, viszont abból a szempontból mégis a legjobb, hogy hírnevet szerezhet a sportágnak. Hiszen a viadal sok embert vonz és növelni tudja a sakk iránti érdeklődést az országban. „Mindenképpen hatalmas presztízst jelent, mert Magyarországnak fontos megmutatnia, hogy komolyan jelen van egy olyan sportágban, amelynek ekkora hagyománya van” – tette hozzá a szakember. 

Magyarország élvonalbeli játékosokkal indul a versenyen, rendezőként 3 férfi és 3 női csapatot is indíthat. A férfi „A” és „B” válogatottakban kivétel nélkül nagymesterek ülnek és a női „A” és „B” csapatban is mindenki mesteri cím birtokosa. A „C” válogatottak mindkét nemnél 25 év alatti tehetségeknek adnak lehetőséget. A magyar csapat delegációvezetője Tompa János nemzetközi mester, aki már kilenc alkalommal volt a magyar olimpiai küldöttségek tagja.  

Kapás Róbert felidézte, hogy 3 500 regisztrált személlyel, köztük legalább 1 700 játékossal dolgoznak, így ebből a szempontból – a versenyzői létszámból kiindulva – a világ egyik legnagyobb sporteseménye a Sakkolimpia. Igen sok játékosnak kell megfelelő körülményeket biztosítani, a BOK csarnokba szeptember 10 és 23 között 370 csapat mérkőzik egymással. A szakember szerint a sport iránti elhivatottság az utóbbi években jelent meg Magyarországon, ezért is igyekeznek minél több sporteseményt megrendezni, köztük a Sakkolimpiát.

A Magyar Sakk Szövetség korábbi közleményében Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „Budapest a sakk egyik fővárosa! Többek között azért hoztuk ide a sakkolimpiát, mert Magyarország olyan nagy hírű játékosokat adott a világnak, mint Portisch Lajos, Lékó Péter, Rapport Richárd és a Polgár testvérek. A 45. FIDE Sakkolimpia a sakk fesztiválja lesz, amelyet most közel kétszáz ország részvételével rendezünk meg Budapesten.”

Mit várnak a rendezvénytől? – tettük fel a kérdést Kapás Róbertnek. Azt várják – mondta –, hogy a sok játékos jól érezze magát, olyan játszmák szülessenek, amelyek örökre fennmaradnak a sportág történetében, hiszen ezek visszajátszhatók az idők végezetéig, mert bekerülnek a sakkirodalomba – válaszolt a Sakkolimpia versenyigazgatója. „Azt szeretnénk, hogy rengeteg sakkszerető ember eljöjjön és az a magyar csapat, amely kilencedikként kiemelt – az „A” férficsapat – komoly eredményeket, akár dobogós helyet is elérjen egy kis szerencsével, rutinnal” – fűzte hozzá a szakember.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy „két bravúros győzelmet már az első parti előtt elkönyvelhetünk. Az egyik az a sportdiplomáciai siker, hogy a hivatalos sakkolimpiák történetében először láthatja vendégül Budapest a világ legjobb sakkozóit. A másik nagy győzelmünk, hogy Lékó Péter és Rapport Richárd visszatérésével a lehető legerősebb magyar csapattal tudunk kiállni. Úgy gondolom, különösen hazai pályán ez nemcsak a magyar sakknak nagyon fontos, de az egész magyar sportéletnek is.”

A 45. FIDE Sakkolimpiát az esemény weboldalán (chessolympiad2024.fide.com) élőben lehet követni, a Magyar Sakk Szövetség felületein (videa.hu/csatornak/magyar-sakkszovetseg-595) pedig a magyar nyelvű közvetítés lesz elérhető hazai kommentárral.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom