Kapjanak a paralimpikonok is ugyanakkora pénzjutalmat, mint az olimpikonok

HírKlikk 2024. szeptember 9. 18:35 2024. szept. 9. 18:35

Vasárnap este ugyan kialudt a láng Párizsban, amivel véget ért a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, de a történet itt nem ért véget. Az aHang ugyanis
petíciót adott át a sportért felelős államtitkárnak arról, hogy a paralimpikonok is kapjanak ugyanakkora pénzjutalmat, mint az olimpikonok.

A párizsi XVII. nyári paralimpiai játékokon a magyar sportolók fantasztikus eredménnyel, 5 arannyal, 6 ezüsttel és 4 bronzéremmel zárták a játékokat. Az ügyben az aHang közleményt adott ki, amely szerint sajnálatos, hogy a magyar kormány szemében ez sem elég ahhoz, hogy a paralimpikonjaink ugyanakkora pénzjutalmat kapjanak, mint az olimpikonjaink.

Azok az olimpikonok, akik az olimpiai játékokon 1-8. helyezést érnek el, egyszeri pénzjutalomban részesülnek. Például egy olimpiai bajnok 55 millió forintot kap. Ezzel szemben a paralimpikonok, akik ugyanúgy az országunkat képviselik és keményen megküzdenek az ötkarikás játékokon, ennek csupán kevesebb mint a felét, 25 millió forinthoz juthatnak egy első helyért. Bár a legutóbbi olimpia kapcsán 43 százalékkal megemelték a paralimpikonok jutalmát, így sem érte el az olimpikonoknak járó összeget.

Az aHang petíciót indított az ügyben, amelyet már több, mint ötezren aláírtak. A paralimpia lezárása alkalmával a petíciót átadták dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak és arra kérik, hogy változtassa meg a jelenlegi rendszert, adjon ugyanannyi pénzjutalmat a paralimpikonoknak, mint az olimpikonoknak!

Közleményükben azt írták: „úgy gondoljuk, az aránytalanság nemcsak méltatlan, de ellentétes azzal az értékkel, amit a paralimpiai mozgalom képvisel. A paralimpikonok is ugyanazért az országért küzdenek, ugyanazzal az elszántsággal és odaadással, mint olimpikon társaik. Bízunk benne, hogy dr. Schmidt Ádám is felismeri, ideje ugyanannyira megbecsülni a paralimpikonjainkat mint olimpikonjainkat. Az államtitkártól 30 napon belül választ várunk, amint visszajelzést kapunk, természetesen jelentkezünk a részletekkel.” 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom