Karácsony: a jogállami forradalom utolsó közjogi méltósága is itt hagyott minket

HírKlikk 2023. október 8. 17:30 2023. okt. 8. 17:30

Sólyom László élete összefonódott a harmadik Magyar Köztársasággal, így azt is írhatnánk a sírjára, hogy élt 1989-2010 között – írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán, ahol elbúcsúzott a volt köztársasági elnöktől.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Sólyom László eltávozott az élők sorából. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megemlékezett közösségi oldalán, és elbúcsúzott a jogállami forradalom utolsó közjogi méltóságától. Úgy vélte, hogy a politika harcosai közül kevesen érezték sajátjuknak, amit azzal magyarázott, hogy „a hajlíthatatlan személyiség és a hajthatatlan erkölcsi meggyőződés a mindennapi közéleti küzdelmekben résztvevők számára sokszor arisztokratikus kívülállásnak látszik.”

A főpolgármester az utóbbi években, amikor beszélgetett a jogtudóssal, az Alkotmánybíróság első elnökével, 2005 és 2010 között Magyarország köztársasági elnökével, akkor politikáról kevés szó esett. 

„Don Quijotét és az Isteni színjátékot olvasta újra; az emberi élet néha banális, néha nagy kérdései jobban foglalkoztatták, mint a jelenlegi közélet posványa. Még a kiszólásaiból is érződött azonban, hogy mennyivel jobban érti a magyar, az európai és a nemzetközi politika valódi dilemmáit, mint a legtöbb aktív magyar közéleti szereplő” – fogalmazott Facebook oldalán Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere szerint, ahogyan „Bibó István azt akarta a fejfájára vésetni, hogy élt 1945-1948 között, Sólyom László sírjára azt írhatnánk: élt 1989 és 2010 között. Élete összefonódott a harmadik Magyar Köztársasággal. Számunkra, akik itt maradtunk, a szellemi hagyatéka azt az erkölcsi és politikai parancsot támasztja, hogy felépítsük a negyedik köztársaságot. Az egyenlő méltóság és az emberiség közös öröksége iránti felelősség szabad országát.”

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom