Karácsony a legnagyobb kihívás Orbán számára

HírKlikk 2021. május 16. 10:20 2021. máj. 16. 10:20

„A hatalomba való 2010-es visszatérése óta a legnagyobb kihívást jelentheti Orbán számára, hogy Karácsony Gergely indul a miniszterelnöki posztért a jövő évi választásokon” – ezzel a kijelentéssel kezdi tudósítását a Bloomberg hírügynökség a főpolgármester szombati bejelentéséről és mozgalmának zászlóbontásáról. „Bárki is fogja majd vezetni a választásokon az ellenzéket, kemény harcra kell felkészülnie Orbánnal szemben, akié Európa legnagyobb propagandagépezete és kormányzati erőforrása, és akinek a kezében vannak a kulcsfontosságú intézmények”. 

Bloomberg jelentése a legfrissebb felméréseket idézve, emlékeztet arra, hogy az indulását szombaton bejelentő Karácsony Gergelynek előbb meg kell nyernie az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztást, amelyeket azonban a friss közvélemény-kutatások szerint ő vezet. A legfontosabb ellenzéki pártok első ízben fogtak össze, hogy legyőzzék Orbánt, aki Európában egyedülálló mértékű hatalomkoncentrációt vitt végbe, s utánzói lettek Lengyelországban és egyre inkább Szlovéniában is. A hatalomkoncentráció részeként kiterjesztette befolyását a médiára, a bíróságokra és az oktatásra, mégpedig olyan, a jogállamiságot erodáló intézkedésekkel, lépésekkel, amelyek komoly összeütközésekbe torkolltak az Európai Unióval. 

A legfrissebb felmérések szerint az ellenzék és Orbán fej-fej mellett végezhet a jövő évi országgyűlési választáson, amit március-áprilisban tarthatnak – írja a Bloomberg. 

Életútját ismertetve, a tudósítás rámutat, hogy a 45 éves Karácsony vált az ellenzék legismertebb figurájává azután, hogy 2019-ben győzött Budapesten, s ezzel az elmúlt több mint egy évtized legnagyobb választási vereségét mérte Orbánra.

A tudósítás Karácsony szombati bejelentéséből kiemeli azt a gondolatot, miszerint nem a privilegizált egy százalék, hanem a maradék 99 százalék nevében indul, akik hónapról-hónapra küszködnek a túlélésért. Deklarálta, hogy egyesíteni célozza az országot a korrupcióval vádolt uralkodó réteg ellen, amihez Orbán családja és köre tartozik, s amelynek tagjai elképzelhetetlen vagyonra tettek szert az elmúlt években. Magyarország a Transparency International évente kiadott korrupció-érzékelési világranglistáján bezuhant, s jelenleg Bulgáriával és Romániával egy szinten áll, a legnagyobb problémákat okozva az EU-nak.

A kihívás komolyságát Orbán is érzékeli, nem véletlenül tesz lépéseket a hatalom kormány alóli kiszervezésére – írja a Bloomberg, példaként említve a különféle alapítványokba történő kiszervezéseket, a többek között a felsőoktatásban, illetve a paksi atomerőmű feletti kontrollt. 

Forrás: Hírklikk