Karácsony átvenné a kormány által le nem hívott Moderna vakcinákat

HírKlikk 2021. február 28. 15:15 2021. feb. 28. 15:15

A főpolgármester ebből az extra adag vakcinából oltaná be a budapestieket.

A főpolgármester szerint elképesztő, hogy a kormány azért nem rendelt többet a Moderna vakcinájából, mert sokallta annak az árát.

Arra hivatkoznak, hogy ez a vakcina drága, miközben az ára a fele a kínai oltóanyagnak, úgy, hogy az európai engedéllyel rendelkező Moderna vakcinája iránt sokkal nagyobb a közbizalom, mint a kínai vakcina iránt. Nem is szólva arról, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta: a pénz nem számít, ha oltásról van szó” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

A főpolgármester üzenetének előzménye, hogy a kormány a nekünk járó 3,4 millió adag helyett csak 1,74 millió adagot igényelt, ami 872 ezer ember beoltására elég. Ezt azzal indokolták, hogy „a Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlói feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának”.

A főpolgármester azt javasolta, hogy rendezzék át a közköltéseik rendjeit, „hiszen van ott pénz, ahol százmilliárdok mentek el magánalapítványok támogatására, vadászkiállításra meg motorversenyre”.

Karácsony azt kérte a kormánytól, hogy hívják le a teljes keretet és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, az emberek beoltását pedig ezekkel a vakcinákkal megoldja a főváros.

Forrás: Facebook