Karácsony: Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akarja a kormány megakadályozni

HírKlikk 2020. október 30. 20:00 2020. okt. 30. 20:00

Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akarja a kormány megakadályozni – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Facebook-oldalán.

A fejlesztés több mint 1,5 millió budapestit tizenkilenc kerületben közvetlenül, közvetetten pedig 3 millió embert érintene. „Ez az a terv, amit a kormány meg akar akadályozni. Megígérték rá a pénzt, de – ismét – megszegték a szavukat" – fogalmazott Karácsony Gergely.

Ezért a városvezetés visszatérítendő európai forrásokat szerzett. Így most már csak egy aláírás kellene a kormánytól a megvalósításhoz, de ők ezt is megtagadják Budapesttől – tette hozzá.

„Nem hagyjuk, hogy kicsinyes hatalmi szándékok miatt, a kormány szembemenjen a budapestiek érdekeivel. Ha kell, elmegyünk a falig, ha kell, azon túl is" – szögezte le a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte: „kényelmes, alacsony padlós villamosok és a legmodernebb elektromos buszok, vagyis a vezeték nélkül is közlekedni képes új generációs trolik beszerzése" a cél.

Budafokra, Újbudára, Hűvösvölgybe az 56-os, Angyalföldre és Újpestre a 14-es, Újpalotára a 69-es, Kőbányára a 28-as, Józsefvárosba és Ferencvárosba a 24-es, Kispestre a 42-es, Pesterzsébetre a 52-es és az 51-es, Újbudára a 41-es villamos vonalára – tudatta.

Trolifejlesztést terveznek a Kőbányai úton a 9-es busz útvonalán Kőbányára. A belváros légszennyezésének csökkentése érdekében, a Bajcsy-Zsilinszky út - Kiskörút - Baross utca vonalon a dízel buszokat trolikra cserélnék.

Mindemellett vonalfejlesztéseket és -hosszabbításokat terveznek közvetlen belvárosi kapcsolatokkal Zuglóban – közölte a főpolgármester, megemlítve, hogy a Vizafogó lakótelep irányába, a XIII. kerületben zéróemissziós troli járna.

Ugyancsak trolifejlesztésre készülnek Józsefvárosban a Tisztviselőtelepen keresztül a Belváros és a Népliget között.

Karácsony Gergely szerint, ha a kormány nem adja meg a szükséges aláírást, az azt jelzi: „saját hatalmi-gazdasági érdekei fontosabbak neki, mint a nemzet fővárosa és a budapestiek".

A kormányzati média közben újabb támadást intézett  a főpolgármester ellen

A Magyar Nemzet azt állítja: Karácsony újra „lebukott", „dúskál" a pénzben a főváros.

A fővárosi önkormányzat október 20-i időközi adatszolgáltatása szerint, 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. A főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel, 127,3 milliárd forint a helyi iparűzési adó – írták.

Idézik Varga Mihály pénzügyminisztert is, aki a napokban azt írta: „Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését"

Forrás: MTI/Hírklikk