Karácsony: Budapest szuverenitását a kormánytól kell megvédeni

HírKlikk 2023. november 30. 06:00 2023. nov. 30. 06:00

A főpolgármester azt írta a Facebook-oldalán: beszéljünk akkor a szuverenitásról, na nem úgy ostoba lózungokban, ahogy mások szokták, hanem komolyan.

„A szuverenitás nem furkósbot a hatalom kezében, hanem az önrendelkezést jelenti, az önállóságot, ami vonatkozik Budapestre is. Budapest szuverenitását éppen a kormánytól kell már megint megvédeni, több ügyben is" – írta Karácsony Gergely a posztjában.

Majd így folytatta: ƒ„Budapest szuverenitása azt jelenti, hogy a városnak joga van a saját bevételeihez, és az afölötti rendelkezéshez. Ehhez képest a kormány a Tarlós-érához képest 12-szeresére növelte az elvonást Budapesttől, ráadásul álláspontunk szerint mindezt jogtalanul. Ezért fordultunk bírósághoz, amely azonnali jogvédelmet írt elő, vagyis azt, hogy a kormány nem emelhet le pénzt önhatalmúlag Budapest számlájáról. Aztán mégis megtette. Van erre szó a köznyelvben is, a jogiban is: rablás. A feljelentést hatalommal való visszaélés miatt megtettük.

A mai Fővárosi Közgyűlésen beszéltem arról, tovább védjük a bíróságon is a budapestiek bevételeit a kormányzati elvonásoktól, a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma mérlegeli, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, mert alkotmányossági aggályai merültek fel az Államkincstár eljárása miatt. Számomra ez is azt jelenti, hogy a kormányzati sarcpolitika jogalapja nincs rendben. Megyünk hát tovább.

Budapest szuverenitásának része, hogy nindzsamód sunnyogva, lopakodva, aljasul, a háztáji zsebnácikat maguk előtt tolva, minden jogállami normát megszegve nem lehet pár hónappal a választás előtt módosítani a fővárosi választási szabályokon. A Fővárosi Közgyűlés elé ezért ma határozati javaslatot terjesztettem, amely emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottságának következetes gyakorlata szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani. A szavazás jó alkalom volt, hogy kiugorjon a nyúl – a nindzsa? – a bokorból. A Fővárosi Közgyűlés többsége úgy döntött, nem támogatja a választási szabályok módosítását. A fideszesek nem mertek szavazni. A gyávaság és sunnyogás mellett immár az is biztos: amennyiben a parlamentben a Fidesz megszavazná a választási szabályok átírását, az ellentétes lesz a Fővárosi Közgyűlés akaratával. A többi holnap kiderül.

Budapest szuverenitásához tartozik, hogy senki, semmilyen üzleti érdekből a budapestiek tudta nélkül és akarata ellenére, nem rajzolhatja át ennek a városnak a karakterét, nem rongálhatja épített és történelmi örökségét. Ezért eszement a mini Dubaj, a Mol-toronynál kétszer nagyobb felhőkarcolók helyett megfizethető lakások építésére, zöldítésre van szükség a Rákosrendezőn. Pont úgy, ahogy a dubaji milliárdosok érkezése előtt ezt a kormány is tervezte. A következő közgyűlésre javaslatot viszek annak érdekében, hogy a kiváltságosok luxusát szolgáló mini Dubaj helyett a budapestieket szolgáló beruházás valósulhasson meg a rákosrendezői vasúti rozsdaövezet helyén."

Forrás: Facebook


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom