Karácsony: emeljék a minimálbért, de ne az önkormányzatok kontójára!

HírKlikk 2021. október 21. 16:45 2021. okt. 21. 16:45

„Habár mélyen egyetértek azzal, hogy emelni kell a minimálbért, és segíteni kell a vállalkozásokat, de tegyék ezt a saját kontójukra, és ne az önkormányzatok kárára”– így reagált Karácsony Gergely a kormány legújabb tervére, miszerint jövőre is fenntartják az iparűzési adó felének elengedését. A főpolgármester rámutatott, ha nincs iparűzési adó, nincs tiszta ivóvíz, nincs közlekedés, nincs szemétszállítás, a maga részéről inkább azt javasolja, hogy inkább ne vadászati kiállításokra, luxusjachtokra és kastélyokra költsék az adófizetők pénzét, hanem érdemben segítsék azokat, akik megszenvedték a válságot.

„Tavaly Budapest 17 milliárd forinttól esett el, csak az iparűzési adó elvonása miatt. Ebből hosszan sorolhatnám, milyen beruházások valósulhattak volna meg, például épülhetett volna 217 bérlakás vagy vásárolhattunk volna 95 új trolibuszt, hogy frissítsük a járműparkot. Ez a kieső összeg háromszor annyi, amennyiből mi felújítjuk a Blaha Lujza teret, hogy a kormány is értse: ez egy másfél Groupama Aréna ára” – írta Facebook posztjában Karácsony Gergely.

Forrás: Karácsony posztja

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben az volt a karácsonyi „ajándék” az önkormányzatoknak, hogy az iparűzési adó felét elengedték a kis-, és középvállalkozásoknak, amely komoly anyagi problémákat jelentett Budapestnek is. A minimálbér emelésével keletkezett plusz adó egyébként újabb bevételt jelent a kormány számára, miközben Budapest – amelynek ez az adó az egyetlen bevételi forrása – teljesen ellehetetlenül, mutatott rá.

A kormány 2019, az önkormányzati választások óta arra használja hatalmát, hogy politikai bosszút álljon Budapesten. Ez az újabb szög a koporsón ékes bizonyíték arra, hogy ebben az országban sosem lesz béke, ha Orbánék maradnak – írta Karácsony. Végezetül leszögezte: olyan kormányra van szükség, amely tiszteletben tartja az embereket, és a hozzájuk legközelebb álló önkormányzatokat, nem tesz különbséget fideszes vagy nem fideszes település között.

Forrás: Hírklikk