Karácsony Gergely: a 150 éves Budapest lehetőség és felelősség is

HírKlikk 2023. november 16. 07:40 2023. nov. 16. 07:40

Budapest 150 éves. Pest, Buda és Óbuda egyesítésének. évfordulóját látványos programsorozattal ünnepli a főváros. Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester mondta: „már csak néhány napot kell aludni, és jön a nagy nap, Budapest születésnapja. És bár meglehetősen idős az ünnepelt, de azért még nem nőtte ki a bulizós korszakát.” De Budapest azt a történelmi tapasztalatot is igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással.

Jónéhány program várja a budapestieket a főváros születésnapja alkalmából. Csak néhányat említünk: fényinstalláció keretében megnyílik a Városháza udvara, újra nyit a felújított Merlin Színház, a 49-es vonalán bulivillamos közlekedik, számtalan cukrászdában kapható lesz a Budapest torta, bemutatják az évfordulóra készült Budapest nagyregényt és többek között a Budapesti Fesztiválzenekar csodálatos zenészei klasszikus zenével töltik majd meg a budapesti bárokat, lesz rengeteg kiállítás, rengeteg koncert. „Egy szó, mint száz, ünnepeljünk együtt, ünnepeljük meg ezt a csodálatos várost!” – mondta Karácsony Gergely. 

Az ünneplés valójában már vasárnap elkezdődött, mint minden rendes háztartásban, nagytakarítással. Sikerrel is zárult, mintegy hatvan tonna hulladékot gyűjtöttek össze vasárnap a Budapesti Közművek, más fővárosi közszolgáltató cégek munkatársai és az önkéntesek.

Ma a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zenészei kilépnek a koncerttermekből, és belevetik magukat a budapesti éjszakába, azzal az eltökélt szándékkal, hogy kivételes csütörtök estét szerezzenek Budapest legkedveltebb bárjai, kávézói és klubjai közönségének. A BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a zeneimádókat az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

Szintén ma tartják a 150. évfordulóra születetett Budapest Nagyregény sajtónyilvános bemutatóját is a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Tükörtermében. A novemberben megjelenő Budapest Nagyregény 23 szerző 23 története Budapest egy-egy kerületéről, egy nagyszabású irodalmi alkotás Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtő kampányában is több százan vettek részt. A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető személyes, családi történetekkel, helyi legendáriummal gazdagították az anyaggyűjtés munkáját.

Karácsony Gergely főpolgármester szavaival: „a benne élőktől válik Budapest azzá, ami.” A szerzők – a budapesti kerületek sorrendjében –:  Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Vámos Miklós, Tompa Andrea, Bartók Imre, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, Szvoren Edina, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Háy János, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Grecsó Krisztián, Dunajcsik Mátyás, Závada Péter, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Kemény István, Dragomán György.

Holnap 150 forintos jeggyel utazhat mindenki a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, aki a Budapest Go applikációban megvásárolta a főváros egyesítésének 150. születésnapjára szóló olcsó jegyet. Ugyanennyiért a BKV Földalatti Vasúti Múzeumának állandó és időszakos kiállítását is meg lehet nézni ezen a napon. 

Budapest 150. születésnapja alkalmából egyébként újra elindul a bulivillamos is. A város egyik legkülönlegesebb, mozgó bulihelyszíne – amelyet egy GANZ ipari csuklóson rendeznek be – mától szombatig 17 és 23 óra között járja a várost Kelenföld és a Deák Ferenc tér között. Le- és felszállni csak a végállomásokon, a Kelenföld vasútállomás és a Deák tér megállókban lehet. Egyszerre nyolcvanan bulizhatnak a születésnapi különjáraton, akik – előzetes regisztrációval – érkezési sorrendben szállhatnak fel a bulivillamosra. Regisztrálni az ÉnBudapestem applikációban lehet.

Sokszor csak egy hajszálon függött az egykori trafóház, a későbbi Merlin Színház épületének sorsa. Az életveszélyessé vált épületet a város felújíttatta és november közepére, Budapest 150. születésnapjára a Merlin újra megnyitja kapuit. A születésnapra fényinstalláció keretében megnyílik a Városháza udvara is.  

A bőséges kínálatból minden egyes programról nem tudunk itt számot adni, de aki programot szeretne magának választani, az megteheti a 150.budapest.hu és az ÉnBudapestem oldalon.

Azért essen néhány szó a tortáról is: a Budapest hivatalos születésnapi tortája címet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. A Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. Ahogy megalkotói mondták: „Célunk egy olyan sütemény elkészítése volt, amely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrász hagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobos torta, Eszterházy torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik.” November 17-étől kapható lesz a cukrászdákban. 

Persze, a születésnapi ünnep nem nélkülözheti azt sem, hogy tudjuk, Karácsony Gergely főpolgármester miként látja Budapestet:

„2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. Illetve ez így nem is pontos. Ez a város nem másfél évszázados. Budapest történelmi múltja közel kétezer éves, a 150-edik évforduló sem az alapításról szól, hanem a három történelmi városrész, Buda, Pest és Óbuda egyesítéséről.

Budapest 150. születésnapján azt a történelmi tapasztalatot igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással. Az évfordulón nem csak városegyesítő elődeink emléke előtt tisztelgünk, hanem elgondolkodhatunk arról is, miként fogják otthon érezni magukat a nagyvárosokban a következő másfél évszázadban utódaink.

A városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket, ma akkor állunk ki elveink és értékeink mellett, ha lebontjuk ezeket a falakat és hidakat építünk helyettük – ennek szimbóluma a 150. évfordulóra megújuló budapesti Lánchíd a várost kettészelő Duna felett. Hidakat építünk átvitt értelemben is: elfogadásból és nyitottságból ember és ember, budapesti és idelátogató között is.(…) Építünk a hagyományainkra, amelyek Budapestet különleges és egyedi hellyé teszik Európában, ilyen a város sajátos kávéházi kultúrája és az egyedülálló fürdőfővárosi szerepe. Budapesten egyszerre élhető meg egy metropolisz izgalmas vibrálása és a természeti értékek közelsége.

És hogy akkor mit is jelent a budapestiség? Budapest 150 éves sztorija a budapestiek saját és városukhoz kapcsolódás története. Sokan és sokféleképpen lakják be Magyarország fővárosát: különböző vágyakkal, álmokkal és érzelmekkel élünk itt, és Budapest a város, amely teret ad annak, amire vágyunk, és hogy amit álmodunk, az megvalósulhasson. Budapest a lehetőség, egyben a felelősség is, hogy azzá váljunk, akik lenni akarunk. Budapest az önkifejezés és a szabad identitásválasztás városa. Budapest ezért változik állandóan, és hasonlít is mindig magára. 150 évvel ezelőtt a három városrész, Pest, Buda és Óbuda polgárai: elkezdték részeiből összerakni a várost. És ez a 150 éves munka ma sem ért véget, a budapestiek minden egyes nap újra egyesítik városukat. Nekik köszönhető, hogy Budapest Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza és a magyar nemzet valódi fővárosa.”