Karácsony Gergely: a kormány azt a pénzt osztogatja, amit a fővárostól vett el

HírKlikk 2020. július 1. 06:25 2020. júl. 1. 06:25

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak – hangsúlyozta Budapest főpolgármestere a Facebook oldalán.

Karácsony Gergely ezzel arra válaszolt, hogy Gulyás Gergely, valamint a XVI. és a XVII. kerület fideszes országgyűlési képviselői kedden bejelentették, a kormány 5 milliárd forintos pályázati alapot hoz létre a budapesti kerületi utak felújítására. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor hozzátette azt is, hogy szerinte az új budapesti városvezetés politikai alapon osztja az útfelújításra szánt pénzeket.

A főpolgármester a Facebook oldalán erre így reagált: 

azt nem tették hozzá, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani.

Azt mondták, ezt a pénzt azért veszik el a főváros vezetésétől és az elosztását azért bízzák egy személyben Gulyás miniszterre, mert így igazságosabb lesz az elosztás. Holott a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején, bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a XVI. és a XVII. elvitte a teljes keret egyharmadát.

Hogy ezek után, a fővárosnak miből lesz pénze több ezer kilométeres úthálózat felújítására, amely sok százezer autó mellett, a budapesti tömegközlekedést is kiszolgálja – az őket nyilván nem érdekli.

Forrás: Facebook