Karácsony Gergely: fejlesztést hozzon az olimpiai koncepció, ne öncélú beruházásokat!

HírKlikk 2024. október 25. 18:10 2024. okt. 25. 18:10

A fővárosi önkormányzat egy olyan budapesti olimpiai koncepciót tart megfontolhatónak, amely nem jelent új, öncélú sportberuházásokat, de történelmi léptékű városfejlesztéssel számol – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely annak kapcsán beszélt erről, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) csütörtökön felkérte a fővárosi önkormányzatot, vegyen részt egy majdani budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban.

A főpolgármester arról beszélt: csak olyan típusú olimpia kapcsán merülhet fel Budapest neve, amelynek többségi társadalmi támogatottsága van, és amelyhez egy „történelmi lehetőségű" városfejlesztés kapcsolódik.

Budapestnek meg kell vizsgálnia azt a lehetőséget, hogy mit jelentene egy nyári olimpia megrendezése – jelentette ki a főpolgármester rámutatva: a csütörtöki felkérés nem arról szól, hogy azonnal dönteni kellene, Budapest akar-e olimpiát. Annak megvitatására szól, hogy „milyen típusú olimpiát tudunk közösen elképzelni" – mondta Karácsony Gergely.

Kiemelte: a felhívásra nem lehet nemet mondani, ezt a lehetőséget érdemben meg kell vizsgálnia a fővárosnak anélkül, hogy az bármilyen elkötelezettséget, nyílt állásfoglalást jelentene egy olimpia megrendezése kapcsán.

A Fővárosi Közgyűlésnek azt javasolja majd a jövő szerdai ülésén, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a közös gondolkodásban – közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, ha képesek közös nevezőre jutni a két olimpiai szervezettel, akkor le kell ülniük a harmadik féllel, a kormánnyal is, mert a kormányzat garanciavállalása szükséges része a folyamatnak. A koncepció összeállta után pedig a budapestieknek kell dönteniük – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely azt mondta: Budapestet a sportinfrastruktúrája már gyakorlatilag alkalmassá teszi arra, hogy nyári olimpiát rendezzen. Szerinte éppen ez nyitja meg a lehetőségét annak, hogy olyanok is az ügy mellé állhassanak, akik korábban ezen rendkívül költséges beruházások miatt nem támogattak egy budapesti olimpiát.

Kiemelte, olyan koncepcióban tudnak gondolkodni, amely nem tartalmaz újabb érdemi sportberuházásokat, viszont a város történelmi léptékű fejlesztését jelenti a közlekedési és a zöld infrastruktúrában, valamint a lakhatás területén.

A fővárosi önkormányzat akkor tudja támogatni a gondolkodást az olimpiáról, ha világossá tesszük: Budapesten lakhatási válság van. Ezért például egy majdani olimpiai falu esetében olyan utóhasznosításra lenne szükség, amely a kollégiumi férőhelyek, bérlakások számát növelné – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester jelezte azt is: nincs értelme olimpiáról beszélni akkor, ha a főváros és az állam viszonyát nem tudják új alapokra helyezni.

Ezer ok van arra, hogy ne higgyünk ebben, mert az atlétikai világbajnokság kapcsán a kormány a vállalásait a mai napig nem teljesítette teljeskörűen – mondta Karácsony Gergely. Ez megnehezíti, hogy bármilyen szinten bízni tudjunk abban: a főváros és a kormány együtt tud működni egy ilyen nagy vállalásban – folytatta.

További feltételként emelte ki, hogy a koncepció ismeretében a budapestiek véleményét is ki kellene kérni.

Karácsony Gergely azt mondta: hisz abban, hogy egy jó olimpiai felkészülési folyamat történelmi lehetőség Budapest számára. Ehhez azonban egy olyan koncepció kell, amely Budapest fejlődését szolgálja, és nem egy öncélú sportberuházást jelent – ismételte meg.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, továbbra is erős feltételekkel támogatja az olimpiát, továbbá azt tartaná ideálisnak, ha az ügyben budapesti népszavazás lenne majd.

Szerinte felmerülhet országos népszavazás is, mert nagyon sok kérdés felvetődik az ügyben.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a tárgyalási felhívás nem egy konkrét rendezési évre vonatkozik, de szerinte 2036 és 2044 közötti időpontok jöhetnek szóba.

Elmondta, súlyos hibának tartja, hogy 2017-ben „az olimpiai terveket támogatók megijedtek a népszavazástól, és nem vitték végig a folyamatot". Azóta sok minden megváltozott, megépült az összes stadion, amelyek kellenek az olimpiához – jegyezte meg.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „nem hiszem, hogy van a világon még egy olyan hely, ami ilyen közel áll sportinfrastruktúrájában egy olimpia megrendezéséhez, és még nem volt ott olimpia".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom