Karácsony Gergely meghosszabbította a változtatási tilalmat a Római-parton

HírKlikk 2021. június 20. 17:05 2021. jún. 20. 17:05

További három évig marad a 2012 óta hatályos változtatási tilalom a Római-parton – írja a Népszava.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis – élve a veszélyhelyzet alatt a polgármestereknek adott felhatalmazással – meghosszabbította az egyébként júliusban lejáró rendelkezés hatályát. Erre az időre alighanem szükség is lesz, tekintve, hogy hiába indított 2020 nyarán részvételi tervezést a part jövőjéről a főváros, a beérkező lakossági, vendéglátós és egyéb szervezetek szempontjai továbbra is annyira távol vannak egymástól, hogy kioltják egymás hatását – írja a portál.

Továbbra is megoldatlan a gát ügye, hogy hol húzódjon. Erről legkorábban jövőre várható döntés, és az engedélyezés 2023-ra marad. Az építkezés a Római-part közterületi megújításával és a zöldfelületek rehabilitációjával pedig csak 2024-ben kezdődhet meg reálisan – már ha lesz rá pénz.

Addig is kezdeni kellene valamit az egyre növekvő gépkocsiforgalommal, amit az is generál, hogy a 2015 előtt építési engedélyt szerzett nagyobb ingatlanfejlesztési projekteket meg lehet valósítani. Ezért jelenleg is épül három projekt keretében 22 ingatlan, hivatalosan üdülőként, az egykori Postás üdülőben pedig 13 üdülő apartman készül. A változtatási tilalom miatt a part és Királyok útja és a Nánási út közötti ingatlantulajdonosok hivatalosan csak állagmegóvást végezhetnek.