Karácsony Gergely: mindenki egyetért abban, hogy növelni kell a városok közvetlen hozzáférését az európai forrásokhoz

HírKlikk 2024. október 22. 20:50 2024. okt. 22. 20:50

Mindenki egyetért abban, hogy növelni kell a városok közvetlen hozzáférését az európai forrásokhoz – mondta a főpolgármester a Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

Karácsony Gergely Strasbourgban az Európai Parlament, és ezzel párhuzamosan az Eurocities ülésén tartózkodik, amely a legerősebb városi lobbiszervezet az Európai Unióban.

A főpolgármester elmondta, hogy a polgármesterek és az európai parlamenti képviselők párbeszédet folytattak arról, hogy az európai uniós forrásokhoz a városok nagyobb mértékben tudjanak hozzáférni, illetve, hogy meglegyenek azok a garanciák, amelyeket a kormányok elsősorban Magyarországon, de Európa más országaiban is szeretnének lebontani annak érdekében, hogy a városokat megfosszák a forrásaiktól.

„Nagyon különböző városok képviselői vannak jelen, de egyetértünk mindannyian abban az alapelvben, hogy az európai uniós források elosztásánál a partnerséget komolyan kell venni, és a városokat, a városi képviselőket, a helyi közösségeket meg kell hallgatni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely leszögezte, hogy mindez Budapesten létkérdés, és reményét fejezte ki, hogy az európai parlamenti képviselők partnerségét meg tudják szerezni ennek érdekében.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviselője közölte, hogy az Európai Bizottságban most folyik a következő hétéves európai költségvetés tervezése, és kiemelkedően fontos, hogy a városok szempontjai megfelelőképpen beépüljenek az európai pénzügyi rendszerbe, mint a közvetlenül hozzáférhető források bővítése, a partnerség megerősítése, vagy a városok számára legfontosabb ügyeknek az erőteljesebb pénzügyi támogatása.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom