Karácsony Gergely szerint a tegnapi miniszterelnök-jelölti vita sok tanulsággal szolgált

HírKlikk 2021. szeptember 25. 13:40 2021. szept. 25. 13:40

Az egyik az, hogy a fő célban, Orbán leváltásában és egy sor más kérdésben is egyetértenek, ami garanciája tud lenni a közös kormányzás sikerének. Azonban az is kiderült, van néhány dolog, amiről mást gondolnak.

Szombati körlevelében a főpolgármester egyebek között azt írta:

„Egy ilyen vitán természetesen nincs idő mindent megvitatni, de én szívesen beszéltem volna hosszabban az alkotmányosság visszaállításáról, a jóvátételről, a kétharmados fideszes kormányzás lebontásáról. Az, ahogyan erről gondolkodunk, valójában az alkotmányhoz, a jogállamhoz, a hatalomhoz fűződő viszonyunkra világít rá. És láthatóan, ezen kérdésekben mást gondolok, mint jelölttársaim, de talán leginkább Dobrev Klárával van ebben vitám.

Ennek a nagyon fontos, a kormányzás hitelességét, jogszerűségét érintő különbségnek a kifejtésére a tegnapi vita során nem maradt idő, de ezen különbségek megértése fontos a választók, és a kormányváltás utáni Magyarország szempontjából is."

Erről a Facebook oldalán részletesen is írt: 

„De tartozom azzal a riválisaimnak és a választóknak, hogy elmagyarázom, miért tartom károsnak, hogy Dobrev Klára és más miniszterelnök-jelöltek is azzal kampányolnak, mintha csak politikai bátorság kérdése lenne egyszerű többséggel felülírni a kétharmados törvényeket. Szerintem ez nem bátorság, hanem botorság. Mert ha mi le akarjuk győzni Orbánt és rendszerét, márpedig le akarjuk, akkor különbnek kell lennünk náluk. Nem egyszerűen másnak, hanem különbnek. Így aztán nem lehet célunk, hogy ugyanazt csináljuk, mint ők. Mert az nem valódi változás, hanem csak visszavágó. Márpedig én nem azért vagyok itt, hogy visszavágót játsszunk. Nem érhetjük be kevesebbel a valódi változásnál."

A teljes bejegyzése itt olvasható.  

A körlevelében pedig még azt írta, hogy „a mostani előválasztáson bár arról döntünk, ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de valójában arra kell válaszolnunk: kinek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort és rendszerét. Nem az, akinek a legnagyobb rajongótábora van, és nem is az, aki a legkeményebb állításokat tudja mondani.

Csak az képes legyőzni Orbán Viktort, aki a legtöbb szavazót meg tudja szólítani és a változás ügye mögé állítani. A győzelemhez nem csak az ellenzéki szavazókra van szükség, hanem a bizonytalanokra is, mert rajtuk múlik a kormányváltás. Ők viszont nem visszavágót akarnak, hanem valódi változást, a múlt vitái helyett nyugodt jövőt, megosztottság helyett Magyarország újraegyesítését.

A Publicus Intézet legújabb kutatása szerint is, bár a miniszterelnök-jelöltek közötti verseny szoros, a változást akarók többsége a józanság érvényesítésében, a közös nevező megtalálásának igényében, az ország újraegyesítésének esélyében látja a kormányváltás kulcsát. Vagyis abban, amit én képviselek, amire én vállalkozom."