Karácsony Gergely több vitára számít az új ciklusban

HírKlikk 2024. október 3. 16:35 2024. okt. 3. 16:35

A főpolgármester sokkal több vitára és egyeztetésre számít az új önkormányzati ciklusban, mint az elmúlt öt évben, de készen áll arra, hogy ebben az új helyzetben is érvényesítse azt az akaratot, amely a júniusi választáson rá leadott szavazatokban megnyilvánult - derül ki Karácsony Gergely csütörtökön közzétett YouTube-videójából.

A főpolgármester a videóban arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben jelentős részben kerületi polgármesterek ültek a Fővárosi Közgyűlésben, és így nagyon erős együttműködés, szolidaritás volt a polgármesterek és főpolgármester között.

Most, az új rendszerben pártlistáról bekerült képviselők lesznek a közgyűlésben, és ők a saját pártjuk nézőpontját fogják képviselni - mondta.

Sokkal több vita lesz, mint amennyi az elmúlt öt évben volt.

"Sokkal több ajtócsapkodás, sokkal több Facebook-poszt és sokkal több a nyilvánosságot szórakoztató vagy untató vita" lesz - tette hozzá.

Nem biztos, hogy ez nagy baj, a demokrácia "macerás műfaj", sok vitával és egyeztetéssel jár. Lehet, hogy egy kicsit lassabb, de végül is elég régi és bevált módszer arra, hogy a közös ügyeinket intézzük - mondta Karácsony Gergely.

Kijelentette: készen áll arra, hogy ebben az új helyzetben is érvényesíteni tudja azt az akaratot, amely a rá adott szavazatokban megnyilvánult, hogy végrehajtsa azt a programot, amelytől Budapest jobb hely lesz.

Közölte: az új helyzetben mindannyian tanulhatunk demokráciát, már csak azért is, hogy Magyarországon újra divatba jöjjön az.

Bizony, vannak különböző politikai szempontok, amelynek az összeegyeztetése sajnos nem annyira egyszerű. Magyarország ma éppen attól szenved, hogy egy olyan hatalmi politika határozza meg az országos politikát, ahol minden egy személy vagy éppen egy hatalmi elit döntése szerint alakul - mondta Karácsony Gergely.

Megjegyezte azt is, hogy a mandátumot elnyert fővárosi képviselők mintegy 80 százaléka új, és az elmúlt harminc évben nem volt ekkora vérfrissítés a Fővárosi Közgyűlés tagjai között.

Megpróbálom a lehető legtöbb jó dolgot kihozni Budapestnek abból, hogy új erők vannak a Fővárosi Közgyűlésben. Viszont kétségtelen, hogy új erőkkel nehezebb új koalíciókat kötni, hiszen nem ismerjük egymást, nem ismerjük egymás szempontjait, úgyhogy az elmúlt hetekben volt "egy kis ajtócsapkodás" - mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester-választás szoros eredményéről szólva közölte: nagyon megváltozott a budapesti politika, és sok mindenben, ha nem is máshogy kell, de bizonyos dolgokat még bátrabban kell csinálni, mint az elmúlt öt évben.

Karácsony Gergely azt mondta: a rá leadott szavazatok megerősítették azt a hitét, hogy jó úton járnak, amikor zöld és szolidáris Budapestet akarnak építeni. Ugyanakkor köszönetet mondott azoknak is, akik nem rá szavaztak, mert ők azt mondták, hogy csinálják jobban.

"Úgyhogy jobban fogjuk csinálni" - jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely megismételte: úgy tűnik, hogy főpolgármester-helyettes nélkül vág neki a ciklusnak.

Kifejtette, azt a javaslatot tette a pártoknak, hogy két főpolgármester-helyettest válasszanak meg: az egyik képviselje a stabilitást és az előző évek teljesítményének a megbecsülését Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes személyében.

A másik főpolgármester-helyettes pedig a szoros eredményre való tekintettel legyen Vitézy Dávid.

Szerinte ez működőképes javaslat, így együtt tudna dolgozni az egykori riválisával is a város érdekében.

Azonban az a furcsa helyzet alakult ki, hogy mindenféle országos politikai szempontok miatt a Fővárosi Közgyűlés legalább 17 képviselőjének a szavazata ehhez az együttműködéshez nem áll rendelkezésre - mondta.

"Úgy érzem, hogy a Tisza Párt elsősorban az országos politikai stratégiájából vezeti le a városban meghozott döntéseit, amivel én nem értek egyet" - fogalmazott, majd hozzátette: tehát az a helyzet, hogy ilyen típusú együttműködést kialakítani, legalábbis pénteken a Fővárosi Közgyűlésben nem lehet.

A főpolgármester az első frakcióegyeztetésről szólva azt mondta: azon az összes frakció képviseltette magát, és a megbeszélés meglepően jó hangulatú, konstruktív volt.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom