Karácsony nemet mond az új Budapest-adóra

HírKlikk 2020. június 5. 15:02 2020. jún. 5. 15:02

„Harminc éve először állítana elő olyan helyzetet a kormány, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot... a mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben” – hívja fel a figyelmet friss Facebook-posztjában Karácsony Gergely, aki bejelentette, hogy elhalasztja a jövő hétre összehívott főváros-kormány egyeztetést, mivel „nem asszisztálunk a hazugsághoz”. A Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány, de most a fővárost a központi költségvetés nettó befizetőjévé teszik, plusz az iparűzési adó forrását lenullázzák, a kerületeket pedig megfosztják a gépjárműadó-bevételtől. S mire is költenék az elvett pénzt? Oligarchák szállodáira, kaszinóra, Paks 2-re, Belgrád-Budapest vasútra.

„Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket. Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!” – kezdi posztját Karácsony Gergely, hozzátéve, „Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt”. „Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának” – teszi hozzá.

Részletesen leírja, milyen módon törekszik a kormány a főváros kivéreztetésére, kitérve arra, hogy 2021 az első év a rendszerváltás óta, ahol a központi költségvetésben a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével, azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti.

Nem a Budapest-adóra

Karácsony szerint mindaz, amit a kormány tesz, nem más, mint hogy „a kormány Budapest-adót akar kivetni”. Egy olyan adót, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el. „Ez ellen tiltakozni kötelesség” – szögezi le Karácsony, bejelentve, hogy először a belügyminiszter által jövő hétre összehívott önkormányzati egyeztetésen teszi ezt meg. „Minden más tárgyalásnak akkor van értelme, ha a kormány tisztázza a szándékait, ha egyértelműen állást foglal: fejleszteni, vagy kivéreztetni akarja Budapestet” – szögezte le.

Orbánék szószegése

A főpolgármester a kormányjavaslatot szószegésnek nevezi, rámutatva, hogy a miniszterelnök azt mondta, nem tesz olyan javaslatot, amellyel a Fővárosi Önkormányzat nem ért egyet. Márpedig a helyi iparűzési adóból (hipa) származó bevétel csökkentésének elutasításáról a Fővárosi Közgyűlés határozatot is hozott. És ígéret hangzott el arról is, hogy a kormány nem piszkálja a hipa-bevételt a fővárosi finanszírozásról szóló tárgyalások előtt. Ennyit ér a szavuk?

Egyedül maradt a kormány

Ausztriától Ausztráliáig, Kínától Brazíliáig, szerte az Európai Unióban, a kormányok nem sarcolják, hanem támogatják az önkormányzatokat. Nem úgy nálunk! – emlékeztet Karácsony, aki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon nagy részt a budapestieken, az ő belátásukon, fegyelmezettségükön múlt, hogy a járvány első szakaszán túl tudtunk jutni. Rámutatott arra is, hogy itt, a városban összpontosulnak, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, amelyeket kiemelten érint a válság.

Káros és ostoba politika

A budapestiek és a budapesti vállalkozások az önkormányzatok segítségével, tíz körömmel kapaszkodnak ki a gazdasági-szociális válság mély gödréből, erre jön a kormány, és rálép a kezükre. Érzéketlen, álságos és végtelenül káros, ostoba politika ez. Mert mire is költenék azt a pénzt, amit elvesznek az önkormányzatoktól? Oligarchák szállodáira, kaszinóra, Paks 2-re, Belgrád-Budapest vasútra. Szerintünk viszont az emberekre, az ő támogatásukra kell költeni most. Ez a valódi válságkezelés. Ezért fogunk megküzdeni mindazért, ami Budapestnek és a budapestieknek jár. Ezt a küzdelmet, ezt az ellenállást pedig a budapestiek bevonásával kell megharcolni. 

Forrás: Hírklikk