Karácsony ötösfogata

HírKlikk 2019. november 5. 13:14 2019. nov. 5. 13:14

Habár az előterjesztésből nem derült ki, az előzetesen kiszivárgott információk már megnevezték azt az öt embert, akik Karácsony Gergely főpolgármester helyetteseként dolgoznak az elkövetkező öt évben a Városházán. Az ötösfogat összetétele igen vegyes: nem szerint két nő és három férfi alkotja a csapatot; hárman nem tagjai a Fővárosi Közgyűlésnek; egy a politikába éppen hogy csak beérkezett, egy a politikába némi kitérő után visszatért, egy pedig pártoktól teljesen független szakember, míg ketten hosszú évek óta részesei a (budapesti) politikai életnek. A legfiatalabb 34, a legidősebb 57 éves. Megvan már a feladatok leosztása is.

Az öt új főpolgármester-helyettes (betűrendben):

Dorosz Dávid (Pérbeszéd): klímavédelem

Gy. Németh Erzsébet (DK): első helyettes, humán területek

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum): korrupcióellenes harc, okosváros és részvételiség

Kiss Ambrus: általános helyettes, közigazgatás, pénzügyek

Tüttő Kata (MSZP): városüzemeltetés

Dorosz Dávid. A legfiatalabb a főpolgármester-helyettesek közül a Párbeszéd politikusa, aki anno együtt kezdett az LMP-ben Karácsony Gergellyel, majd a párt szakadásakor vele együtt távozott onnan. Tíz éve dolgozott először Karácsonnyal, akit (egyik) kampányfőnökként a mostani győzelemhez segített.

A punk zenét kedvelő, Kennedy amerikai elnököt tisztelő (mint egy interjúban kifejtette: másként alakult volna a történelem, ha nem lövik le őt Dallasban) fiatal politikus Budapesten született és nőtt fel, jogi diplomáját is a fővárosban, az ELTE-ÁJTK-án szerezte meg 2009-ben. Még egyetemi évei alatt egy online rádióban szerkesztett és vezetett kulturális illetve külpolitikai műsorokat. A Humana nevű ifjúsági emberi jogi lapnak alapító tagja, ide társadalmi kérdésekről írt riportokat.

Igen fiatalon lépett be az országos politikába: 2010 és 2014 között már parlamenti képviselő volt. 2013-ban távozott több társával együtt a pártból és alapító tagja lett a Párbeszédnek. Fiatal kora ellenére éveket kihagyott: a Magyar Narancs írta meg, hogy eltávolodva a magyar politikai élettől az Egyesült Államokban telepedett le, ott céget alapított, majd az idén januárban kiszállt az üzleti életből (eladta a cégét), s csatlakozott Karácsony csapatához haza. Dorosz feladataihoz tartozott az „az újszerű eszközöket is alkalmazó” mozgósítás, valamint az online kampány is. 

Gy. Németh Erzsébet. „A politikában, ha azt akarod, hogy valamiről beszéljenek, szólj egy férfinak, ha azt, hogy valamit elvégezzenek, egy nőnek.” Ez a vaslady-, azaz Margaret Thatcher-idézet olvasható az 57 éves baloldali politikus Facebook-bemutatkozásában. Ő Karácsony főpolgármester-helyetteseinek a doyenje, neve ismerősen cseng a fővárosiaknak, hiszen 1994 óta megállás nélkül ott forog a politika színpadán. A tanár végzettségű, kulturális menedzser diplomát is szerzett politikus-asszony több cikluson át volt országgyűlési képviselő, de már 1994-től dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben. 2002-ben megmérettette magát a főpolgármesteri választáson, ahol a 3. helyet szerezte meg – a győztes Demszky Gábor és a második Schmitt Pál mögött.

A Budapesten született, tanult és mindvégig a fővárosban és – saját szavai szerint – „a fővárosért” dolgozó, magát baloldali demokratának nevező politikus megalakulásakor a DK-hoz csatlakozott.  A Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Országgyűlés képviselőjeként önkormányzati és területfejlesztési, kulturális és budapesti ügyekkel foglalkozott, vezetett közgyűlési frakciót, országgyűlési bizottságot. „Hivatásom a politika, amit egy női politikus empátiájával, szakmai elkötelezettséggel és nagy munkabírással végzek” – hangsúlyozza.
Az októberi önkormányzati választáson az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Momentum Mozgalom polgármesterjelöltje volt az XVII. kerületben, ám alulmaradt a Fideszes versenytársával szemben.

Kerpel-Fronius Gábor. A keresztény középosztálybeli, polgári családból származó négygyermekes édesapa 54 évesen érkezett a politikába, akkor, amikor a Momentum színeiben elindult Karácsony Gergellyel szemben a főpolgármester-előválasztás második fordulójában. Amikor alulmaradt a versenyben, nyomban ország-világ előtt deklarálta, hogy minden erejével segíteni fogja Karácsony győzelmét, s ezt az ígéretét valóra is váltotta. Nem okozott nagy meglepetést hogy az idáig cégtulajdonos, rendszerszervező és projektvezető helyettesi posztot kapott, s mint ilyen az okosvárosért és részvételiségért lett a felelős.

Saját szavai szerint adósságot törleszt, „mert a rendszerváltás után figyeltem a családomra, figyeltem szakmámra, a cégemre – de miközben szenvedélyes újságolvasó voltam és vagyok, nem vettem részt semmilyen formában a közügyek intézésében...a facebook-dühöngésen nagyon ritkán jutottam túl...Ezért felelősnek érzem magam abban, hogy az ország ide jutott” – írja Facebook-névjegyében.

A közélet annyi szerepet játszott az életében korábban, hogy a kezdetek kezdetén, 1989-ben csatlakozott az SZDSZ-hez, majd kiábrándultan távozott onnan, amikor a liberális párt koalícióra lépett a Horn-vezette MSZP-vel. Időnként állampolgárként meg-megnyilvánult, például lemondásra szólította fel Medgyessy Pétert a D209-es ügy kirobbanása után, vagy éppen tüntetett 2006-ban Gyurcsány ellen – de ennél tovább nem ment. Mostanáig.

Fontosnak tartja a politikai kultúraváltást – ebben példát is mutatott az előválasztáson és az azóta eltelt időben. Hidakat próbál építeni a különböző szekértáborok közé. Fontosnak tartja Magyarország euroatlanti elkötelezettségét és azt, hogy Magyarország a hibáit önkritikusan javító, egyre erősebb EU konstruktív tagja legyen.

Kiss Ambrus. A pártpolitikán kívülről jövő negyven éves, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán politológusként végzett szakember korábban kormányzati feladatokat is ellátott, de akkor is „a kaptafánál” maradt. 2002-től a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, majd volt miniszteri tanácsadó a Miniszterelnöki Hivatalban, a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke, s a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke, illetve társadalompolitikai szakállamtitkár.

2010 óta a Policy Agenda kutatóintézetet vezeti, több kötet szerkesztője, és publikációi jelentek meg főképpen társadalompolitikai témákban. Főbb kutatási területei a társadalompolitikai folyamatok, a szakszervezeti mozgalmak és a munka világa intézményrendszere.

Főpolgármester-helyettesként is vélhetően kitart az eddig vallott nézetei mellett: azaz marad a startvonalon állás egyenlőségének a híve, aktívan tenni fog a közösségépítésért és nem feledkezik meg a szakszervezetekről, amelyek tevékenységét nagyon fontosnak tartja.

Tüttő Kata. A Budapesten született 39 éves kétgyermekes szocialista politikus pénzügy szakon szerzett főiskolai, illetve egészségügyi közgazdaságtan szakon egyetemi közgazdász diplomát. A három nyelven beszélő szakember 16 éves kora óta politizál a szocialista pártban. 1998 óta mozog a budapesti politikai életben, 2002 óta fővárosi képviselőként. Számos bizottságban töltött be vezető tisztségeket, pártjában jelenleg budapesti alelnök. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Momentum Mozgalom polgármesterjelöltje volt az októberi választáson az V. kerületben, ám alul maradt a Fideszes újrázóval szemben.

Tüttő ellen fel szokták hozni egykori élettársa és gyermekei apjának, Leisztinger Tamás milliárdosnak zűrös ingatlanügyét az V. kerületben, de ő maga több interjújában – így például abban, amit az Indexnek adott – határozottan leszögezte, hogy soha nem voltak közös gazdasági döntései vagy közös cégei Leisztingerrel.

Forrás: Hírklikk