Karácsonytól vennének a legtöbben használt autót

HírKlikk 2021. szeptember 25. 19:00 2021. szept. 25. 19:00

A miniszterelnök-jelölti vita háromszemélyesre sűrűsödött, a kormányfőváltó-verseny pedig kétszereplősre szűkült, és akad egy izgalmas verseny a bizonytalanok között is – erre jutott a Népszava megbízásából mérő Publicus Intézet. (A kutatás telefonos és online kérdőíves adatfelvételre alapul, a mintába 1198 fő került.)

Függetlenül attól, hogy milyen szempontra kérdezett rá a Publicus, az első három helyen Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter végzett (utóbbi sikere részben annak köszönhető, hogy a vita alapján a Momentum szimpatizánsai – pártelnökükön kívül – leginkább a Mindenki Magyarországa Mozgalomra /MMM/ tették tétjeiket). Őket némiképp leszakadva követte Jakab Péter – Fekete- Győr András pedig mindenkitől távol szerénykedett a mezőny végén. 

Ahogy az előző vita esetében, most is tetten érhető volt az a kettősség, hogy aki élőben követte végig a vitát, az Karácsony Gergelyt találta hitelesebbnek, alkalmasabbnak minden kérdésben, aki pedig csak részben látta a csörtét, illetve áttételesen tájékozódott (értsd: a különböző médiumok híreiből), annál Dobrev Klára a befutó mindhárom szempont figyelembevételével. A legszorosabb a „cukiságversenyben” volt a mezőny, az első (Karácsony Gergely) és a harmadik (Márki-Zay Péter) között mindössze hat százalék a különbség a kormányváltást akaró ellenzékiek és bizonytalanok körében. A párttáborok eltökéltsége nem meglepetés, az viszont igen, hogy a bizonytalanok körében lényegében mindegyik miniszterelnök-aspiráns belehúzott, és majdnem fej-fej mellett haladnak a „jófej-versenyben” .

A „ki a leginkább meggyőző” kérdésben már jobban szórt a mezőny. Az első két helyen továbbra is az MSZP, a Párbeszéd, az LMP címerfigurája, illetve a DK jelöltje állt (ebben a sorrendben). A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) embere, Márki-Zay viszont távolodott tőlük, míg a Jobbik elnöke közelebb jött. (Ebben az esetben is a kormányváltást akaró ellenzékiek és bizonytalanok körében mért a Publicus.) Itt viszont a bizonytalanok esetében Karácsony Gergely erősödött, és így hibahatáron kívül előzi Dobrev Klárát.

A változás részben annak tudható be, hogy a Márki-Zayt szimpatikusnak találó bizonytalanok már kevésbé találták az MMM emberét meggyőzőnek, és ez a „leszakadó rész” lényegében Karácsony Gergelyhez tolódott át. És a bizonytalanok körében akkor is Karácsony Gergely vezetett (némiképp növelve előnyét Dobrev Klárával szemben), amikor azt kellett eldönteni, hogy miniszterelnökként ki vezetné legjobban az országot. Egyebekben a sorrend a kormányváltást akaró ellenzékiek és bizonytalanok között a szokásos Karácsony, Dobrev, Márki-Zay – írja a Népszava.

Hogy az első fordulót ki nyeri, az a jövő héten kiderül, annyi biztos, hogy a második forduló taktikai szavazás lesz, ahol nem (feltétlenül) a pártszimpátia dönt. Hanem az, hogy kit tart Orbán Viktor kihívójának, legyőzőjének, és ki képviseli leginkább a „mindennapok bizalmát”.

 

Forrás: Népszava