Kardos András: Orbán egyet tud, mindenkinek a gerincét meg kell roppantani

HírKlikk 2023. október 19. 16:00 2023. okt. 19. 16:00

Nyelvi fordulat állt elő az orbáni diktatúrában, van körülötte egy olyan rajongói tömeg, amely nem egyszerűen pragmatikus okokból választotta őt, hanem a lelkük, a magatartásuk olyan nyelvi zuhatagot kapott a nyakába, ami ellen nincs védekezés. Beállították őket ebbe a nyelvi káoszba, orgiába, ami hallatlanul ravasz – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Kardos András esztéta. Egy diktatúra akkor tud működni, ha nincs kontrollja – tette hozzá.

Kardos András úgy fogalmazott, a felvilágosodás racionalizmusának politikai filozófiáját kicserélték egy populista nyelvi filozófiára, azaz a propaganda nem csinál mást, mint ellenséget keres, irracionalizmust borít a magyar népre, ahol a kontroll lehetősége megszűnik és az emberek úgy érzik, hogy van valami, amihez kapcsolódhatnak. „Ha megnézzük ennek a nyelvi ellenforradalomnak nevezett fordulatnak a szerkezetét, akkor azt lehet látni, hogy olyan fogalmakat állított a nyelv középpontjába, amelyek valamilyen módon, rájátszanak az emberek félelmeire, kívánságaira, vágyaira. Ezzel a nemzeti ellenállási, nyelvileg erőből politizáló, nagyon is sumákoló diktatúra berántja a tömegeket a maga karámjába, ami azt csinálja, amit a vezér mond, ennek következtében a kontroll, a kritika elveszti azt a tömeget, ahol magának talajt tudna találni.”

Az alternatíva hiánya részben az ellenzék tehetetlenségéből és gyengeségéből fakad, komoly a felelőssége a baloldalnak és a liberálisoknak abban, hogy azt gondolták, az 1990-ben örökölt szabadságnyelv, demokrácianyelv és emberi jogok elég talapzatát fogják képezni egy nyugati típusú világnak és csak az apró megoldásokon fog múlni, hogy Dánia vagy Ausztria mikor kerül elérhető közelségbe – fogalmazott az esztéta. Az ellenzéknek vissza kell adnia a nyelvnek a nem dogmatikus használatát, „hiszen eltűnt 20 éve, tehát valamilyen értelemben elölről kell kezdeni” – tette hozzá.

Kardos András szerint a náci és a bolsevik nyelvnek is az volt a jellemzője, hogy végtelenül egyszerű, primitív kliséket használt. 

Orbánnak nincs ideológiája

Orbán Viktornak nincsenek kötődései, amikor liberális volt, nem volt az, most nacionalista, mégsem az, a lényeg, hogy olyan ideológiát kell használni, amely könnyen eléri az embereket – mondta a sokszor változó orbáni gondolkodásról. „A lényege, hogy a választók lelkét, hogy tudom behozni és a kritikai részét szétroncsolni. Orbán korábbi beszédeit meg kell nézi, mert neki érzéke van bizonyos áramlatokhoz, van füle arra, hogy merre mozog a világ.” Példaként hozta a Nagy Imre temetésén elhangzott beszédét, ahol úgy gondolta, liberális nyelven kell beszélni addig, amíg a liberalizmusra lehet alapozni, és egy rendszerváltás utáni Magyarországot el lehet érni úgy, hogy ő legyen az első embere.

Tehetségesen kell nacionalistának lenni, nem ideológiailag, hanem retorikailag

Orbán nyelvezetének skálája nagyon széles – mutatott rá Kardos András, ott van a Bayer-féle szélsőségesen gyűlölködő, káromkodó hang, amellyel le lehet fedni egy bizonyos társadalmi csoportot. De rájöttek arra, nem kell mást csinálni, minthogy a vertikumnak minden szegmenséből valamennyit el kell szedni. „Sokat elszedtek a nyugdíjasokból és még az értelmiségből is valamennyit. De ott vannak a celebek, akik úgy vannak eladva, mintha ez egy homogén rendszer lenne, pedig nem. Ez nagyon is heterogén rendszer, ezért csak olyan értelmiségi körben veri ki a biztosítékot, akiknek van fülük arra, hogy nem lehet egyszerre elküldeni valakit, aki nem ért velük egyet, miközben a református Orbán kijön egy katolikus templomból” – mutatott rá. „Egyszerre kell Toldynak, János vitéznek és Háry Jánosnak lenni, és Orbán ennek a figurának az eladásában ügyes. Hihetetlenül jó a személyzetpolitikájában is, jól mozgatja a tehetségtelen és néha tehetséges embereket, egy dolgot tud, a gerincét meg kell roppantani mindenkinek.”

A manipulálás egy eszköz

Kardos András emlékeztetett, Orbán kiépített egy maffia-államot, amelyben a hozzá tartozó klientúra és azok klientúrája jogilag veszélybe kerül abban a pillanatban, ha egy valódi, független igazságszolgáltatás váltja fel azt, ami ma van. „Be kellett biztosítani, hogy a törvények, az Alkotmány helyett megszületett szöveg és a főügyész mind függjenek Orbántól, ne tudják kitenni a hatalomból, mert jön a számonkérés.”

Ma nem egypárt rendszer van, hanem egypártrendszer sincs – fogalmazott. Van egyszemélyes autokrácia, önkényuralom, egy 21. századi diktatúra, ahol egy fogadott családi rendszerben Orbán és csapata piramis rendszerben szolgálja az egyszemélyi hatalmat.

Ezt akkor lehet eltörölni, ha kialakul egy permanens dinamikában létező közösség, amely elmorzsolja a kis  pártokat és egy nagy demokratikus néppártot fog szembeállítani Orbánnal, és ez a most heterogén világ egy mozgalommá áll össze, mint a történelemben oly sokszor – mutatott rá Kardos András.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom